Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da firmalar, devlet desteği ve geniş çaplı bir karantinaya geri dönme konusundaki isteksizliğin ekonomiyi koronavirüs pandemisinin etkilerinden kurtaracağı beklentisi ile artan bir şekilde iyimser hale geliyor.

Ifo enstitüsünün açıkladığı verilere göre, iş dünyası güveni Eylül ayında, önceki ayki seviyesi olan 92.5'ten 93.4'e yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu verinin 93.8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Bloomberg'in anketine katılan 39 ekonomistin tahminleri 90 ile 95.5 arasında geldi. Ağustos ayı verisi 92.6'dan 92.5'e revize edildi.

Beklentiler endeksi söz konusu dönemde 97.2'den'den 97.7'ye çıktı. Beklenti 98.0 seviyesinde çıkması yönündeydi.

Cari değerlendirme endeksi ise Eylül ayında 87.9'dan 89.2 seviyesine tırmandı. Bu verinin 89.5 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Almanya'da sanayi sektörü pandemiden toparlanırken, hizmet sektörü yeniden güçlük çekmeye başladı. Bundesbank, genel ekonomik toparlanmanın yılın kalan kısmı süresince, kısmen bazı sektörlerdeki sosyal kısıtlamaların etkisiyle, daha yavaş bir hızda toparlanmasını bekliyor.

Ifo Başkanı Clemens Fuest, Bloomberg TV'ye verdiği mülakatta, "Endeksteki toparlanmanın arkasındaki güç büyük ölçüde imalat sektörü. Bu sektördeki iyileşme, ticaret ortaklarımızdan bazılarına ihracatımızın oldukça iyi gitmesinden kaynaklanıyor," dedi ve "Koronavirüste ikinci dalganın sorunlara yol açma riski var. Bunu hizmet sektörü endeksindeki rakamlarda görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.