Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların 2020 yılı için pozisyon almaları ile birlikte ons başına 1,500 doların üzerinde kalmaya çalışıyor. altındaki bu kazançlar, hisse senetlerinin Noel sonrası hafifçe yükselmesine ve ABD-Çin ticaret endişelerinin azalmasına rağmen gerçekleşiyor. Değerli metaller için oldukça parlak geçen bu yılın sonuna yaklaşırken, gümüş, platin ve palladyum da değer kazandı.

Altın yükselişini dördüncü güne taşıyarak Ekim ayından bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmeye yönelirken, yedi haftayı aşkın sürenin en yüksek kapanışını yapmaya hazırlanıyor. Yükseliş, dikkatlerin Fed'in 2019'daki üç indiriminin ardından faiz indirimlerine verdiği aranın gelecek yıl da sürüp sürmeyeceğine odaklandığı bir ortamda gerçekleşti.

AxiTrader'ın baş Asya piyasa stratejisti Stephen Innes, "Fed'in yönelimi güvercin olmazsa, altının patlayıcı yükselişler gösterme olasılığı düşük, ancak piyasa altını yeni bir daha yüksek işlem bandına taşımaya uğraşıyor görünüyor," dedi ve "mevcut trendin altın boğaları için çok olumlu bir işaret olduğunu sözlerine ekledi.

Altın bu yıl, ABD-Çin ticaret savaşındaki gitgeller ve merkez bankalarının gevşeme adımlarının olduğu bir ortamda güvenli liman alımlarından faydalanarak yüzde 17 yükseldi ve 2010'dan bu yana en iyi yıllık performansını gerçekleştirmeye yöneldi. Fiyatlardaki son yukarı hareket, ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü yaptığı açıklamada, Çin ile anlaşmanın "tamam" olduğunu söylemesine rağmen oldu.

Innes, "Altın piyasalarının düşük hacim dikkate alındığında, ticaret haberlerinin olumlu olmaya devam etmesi ve hisse senedi piyasalarının yeni zirvelere yönelmesi nedeniyle özellikle aşağı yönde aşırı oynak olabileceğinden dolayı yatırımcıların temkinli olması gerekiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın, piyasa katılımcılarının büyük kısmının Noel dolayısıyla tatilde olduğu bir ortamda, yüzde 0.4 yükselişle ons başına 1,505.62 dolar ile 5 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra Londra saati ile 07:08'de 1,503.79 dolara geldi. Gümüş yüzde 1.4 yükselerek ons başına 18.0220 dolara kadar çıktı.

Yeni yıla girerken, altının yönü konusunda farklı görüşler mevcut. Ayın başında, JPMorgan Chase & Co., küresel ekonominin hız kazanmasından dolayı altının düşeceği görüşü ile pozisyon alınmasını tavsiye ederken, Goldman Sachs Group Inc. ve UBS Group AG fiyatların 1,600 dolara tırmanacağı tahmininde bulundu.