Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların, küresel liderlerin koronavirüs salgının ekonomik etkilerine ilişkin kötümser açıklamaları ile birlikte tüm varlıklarda volatilitenin arttığı bir ortamda, diğer piyasalardaki kayıplarından dolayı ortaya çıkan nakit ihtiyaçlarını gidermek için satışa geçmeleri sonucu düştü.

Piyasalarda sağlık krizi sırasında görülen sert dalgalanmanın bir işareti olarak, ABD endeks vadeli kontratları, hisselerde 1987'den bu yana görülen en büyük düşüşün ardından üst sınırına yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump olası resesyon uyarısında bulunurken, virüsten kaynaklanan ekonomik zorlukların yaz dönemine kadar sürebileceğini belirtti. Asya Pasifik hisse senetlerine bakıldığında, Güney Kore'de düşüşler sürerken, diğer piyaslar kazanç bölgesine geçti.

Küresel merkez bankalarından gelen bir dizi teşvik ve G-7 ülkelerinin liderlerinin küresel koordineli bir adım için gereken ne varsa yapılacağı taahhüdü, yatırımcıların koronavirüsten kaynaklanan ekonomik olumsuzluklara yönelik endişelerini azaltamadı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "Değerli metaller tüm piyasalarda gelen sert satış dalgası tarafından yakalandı," dedi ve "ABD hisse senedi piyasaları, yatırımcıların hükümet ve merkez bankalarının koronavirüsün yayılmasından kaynaklanan ekonomik etkileri ile mücadele edebilme yeteneğine ilişkin güvenlerinin azalması ile birlikte diğer bir sert düzeltmenin sıkıtınsını çekti" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 1.9 düşerek ons başına 1,485.91 dolara kadar indikten sonra Singapur saati ile 10:48'de 1,495.82 dolara geldi. Fiyatlar bir hafta önce ulaştığı 7 yılın zirvesinden yüzde 12 düştü ve geçen hafta 1983'ten beri en sert haftalık kaybını gerçekleştirdi.

AxiCorp Ltd. baş piyasa stratejisti Stephen Innes, "altındaki düşüşler yatırımcıların nakit ihtiyacı ile ilgili," dedi ve "Her altın yatırımcısının aklındaki soru şu; altın belirsizliğin ve riskten kaçınma eğiliminin arttığı bir dönemde neden geri çekiliyor? Altındaki son düşüşler, hisse senetlerindeki kayıplardan sonra marj tamamlama için satışlardan dolayı meydana geldi" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş Pazartesi günkü yüzde 12'lik kaybının ardından yüzde 1.2 geriledi. Paladyum Pazartesi günkü yüzde 12'lik kaybın ardından yüzde 6 değer kazandı. Platin dün rekor düşüş gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.9 değer kazandı.