Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD enflasyonunun temel göstergelerinden birinin beklenmedik bir şekilde gevşemesi ve Fed'in faiz artırımlarında sabırlı olunması yönündeki planını zayıflartmasının ardından ons başına 1,300 doların üzerinde seyretti.

Yatırımcılar ayrıca Brexit konusundaki son gelişmeleri de yakından izliyor. İngiltere'de kanun yapıcılar Çarşamba günü, son tarihe 16 gün kala ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) anlaşmasız ayrılmasına (Brexit) yol açacak ya da daha iyi koşullar sağlama umuduyla Brexit'i geciktirme şansı yaratacaklar.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,305.83 dolar ile 1 Mart'tan bu yana günçi en yüksek seviyesini gördükten sonra Singapur saati ile 13:05'te 1,304.44 dolara geldi. Metal Salı günü yüzde 0.6 yükselmişti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, önceki üç seansta yüzde 0.7 düştükten sonra yüzde 0.2 yükseldi.

Singapur'da IG Asia piyasa analisti Jingyi Pan, "ABD doları, ABD'de  Şubat ayı TÜFE verisinin beklenenin altında kalmasının ardından satışlarla karşılaşmıştı," dedi ve "Bu da altına alımların gelmesine neden oldu. Brexit temel endişe kaynağı olmaya devam edecek. Ancak piyasa üzerindeki etkisi sınırlı kalmış görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerde, spot gümüş yatay seyrederken, platin fazla değişmedi ve palladyum yüzde 0.3 düştü.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de gıda ve enerji hariç (çekirdek) tüketici fiyatları endeksi Şubat ayında önceki aya göre yüzde 0.1 ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.1 yükseldi.

*ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret müzakerecisi Robert Lighthizer, ABD'nin Beijing'i birkaç hafa içinde imzalanacak ticaret anlaşmasına razı edebilmek için tarifeleri artırma seçeneğini masada tutması gerektiğini söyledi.

*HDFC Securities Ltd.'ye göre, altın, ABD'den gelen olumlu veriler ve azalan ticaret gerilimi dolayısıyla, bu yılki kazançlarını sürdürme konusunda güçlük çekebilir.