Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini Fed'den gelen işaretlere çevirmesi ile birlikte, dolardaki hafif yükselişin de etkisiyle düştü. Fed, faizleri en az üç yıl daha sıfır seviyesi yakınlarında tutacağının ve dünyanın en büyük ekonomisinde daha hızlı bir enflasyona ve istihdamdaki sıçramaya göz yumacağının işaretlerini verdi.

Fed yetkilileri, Çarşamba günü sona eren iki günlük poltika toplantısında, ABD ekonomisi tekrar maksimum istihdama ve yüzde 2 enflasyona ulaşana kadar sıkılaştırmaya gitmeyeceğini taahhüt etti. Fed'in bu kararı, ABD merkez bankasının geçen ay enflasyonun yüzde 2 hedefini aşmasına olanak tanıyan yeni bir uzun vadeli politika çerçevesi açıklamasının ardından geldi.

Fed ayrıca ekonomik toparlanmayı desteklemek için elindeki tüm araçları kullanmayı da taahhüt etti ve Hazine tahvilleri ve mortgage destekli menkul kıymet alımına "en azından mevcut hızda" devam edeceğini tekrar vurguladı. Fed yetkilileri, güncellenen çeyrek dönem tahminlerinde, 2020'de daha önceye göre daha sığ bir gerileme, ancak daha sonra daha yavaş bir toparlanma öngörüyor.

ABD Hazine tahvil getiri eğrisi, Fed Başkanı Jerome Powell'ın merkez bankasının piyasalara destek olan aylık tahvil alımlarına ilişkin yaklaşımında fazla bir detay vermemesinin ardından hafifçe dikleşti. Bazı traderlar, uzun vadeli tahvilleri hedeflemeye yönelik planların işaretlerinin verilmesini bekliyordu. Bu, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 3 Kasım'daki ABD başkanlık seçimlerinden önceki son toplantısıydı.

Spot altın yüzde 0.7 düşerek Singapur saati ile 14:45'te ons başına 1,944.97 dolara geriledi. Metal yılbaşından bu yana yüzde 28 yükseldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.2 düşerek ons başına 26.8379 dolara inerken, platin yüzde 3.1 ve paladyum yüzde 1.5 geriledi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

UBS Group AG'nin varlık yönetim birimi emtia ve Dövizden sorumlu icra direktörü Wayne Gordon, "Fed dün yüksek enflasyon beklentilerinin artmasını önlemek için yeterli çabayı gösterdi. Fed yetkilileri muhtemelen parasal genişleme yönlendirmesi konusunda hayal kırıklığı yarattı ve politika genişlemesine dönüş yerine piyasa işleyişini sağlama konusundaki yönlendirmesini korudu," dedi ve "Belki de herkes Fed'den çok şey bekliyordu. Seçimlerin yaklaşması ve mali destek paketi konusundaki belirsizliğin sürdüğü dikkate alındığında, Fed'in parasal genişleme (QE) taahhütleri konusunda daha fazla detay vermekte isteksiz olması fazla şaşırtıcı değil. Altın bugün büyük ölçüde dolardaki güçlenmenin baskısı altında, ancak reel faizlerin gelecek yıl negatif bölgede daha da düşmesinin beklenmesi ile birlikte, uzun vadeli görüşümüz altını destekleyici yönde" değerlendirmesinde bulundu.

Oversea-Chinese Banking corp. ekonomisti Howie Lee, "Altının bu sabahki düşüşü hafifçe yükselen dolar yüzündendi," dedi ve "Detaylar aslında Fed'in, manşet haberlerin yatırımcıların düşünmesini istediğinden daha güvercin olduğunu işaret ediyor, ancak belirsizlik biraz keyifleri kaçırdı. Genel olarak Fed'in açıklamaları altının için orta ila uzun vadede muhtemelen olumluydu" şeklinde görüş bildirdi.