Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların gösterge faizin izleyeceği yol konusunda işaretler almak için ABD merkez bankası Fed'in Çarşamba günkü para politikası toplantısını beklemeleri ile birlikte kayıplarını korudu.

Fed yetkililerinin Salı günü başlayacak ve Çarşamba günü sona erecek toplantısı, merkez bankasının soğuyan enflasyon, kötüleşen büyüme ve ticaret savaşından kaynaklanan belirsizlik ortamında faiz indirimlerine başlamaya hazır olup olmadığının anlaşılması için yakından izleniyor. Pazartesi günü açıklanan veri, ABD'nin New York eyaletinde imalat sektörünün Haziran ayında rekor oranda düştüğünü gösterdi ve bu durum gümrük tarifelerinin imalat sanayi ve ekonominin geneli üzerinde yük oluşturduğuna ilişkin işaretlere katkıda bulundu.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 0.2 düştükten sonra fazla değişmeyerek Singapur saati ile 09:04'te ons başına 1,339.02 dolarda kaldı. Fiyatlar Cuma günü 1,358.26 dolara kadar çıkarak Nisan 2018'den bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "Altının rallisi durdu, ancak Fed sabırlı olma döneminin sona erdiğini açık bir şekilde işaret ederse, yukarı ivme geri dönebilir," dedi ve "Altının rallisi, eğer beklentiler Fed'in bir faiz indirimine gidip diğer faiz indirimleri için verilerin daha da kötüleşmesini bekleyeceği şeklinde oluşursa sekteye uğrar" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 düşerken, platin yüzde 0.3 geriledi ve palladyum yatay seyretti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesinde.

*ABD Emtia Vadeli İşlemler Komitesi haftalık verilerine göre, para yöneticileri geçen hafta yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını bir yuılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkardı.