Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed'in bu hafta gerçekleştireceği toplantıdan para politikasına ilişkin güvercin mesajlar gelebileceği beklentisi ile yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Fed'in bu haftaki toplantısında, faizlerde değişikliğe gitmemesi, bilanço daraltma programını sonlandırdığını açıklaması ve bu yılki faiz artırımlarına ilişkin projeksiyonlarını düşürmesi bekleniyor. Karar Çarşamba günü açıklanacak.

Öte yandan, palladyum, oto üreticilerinin katalitik konvertör parçası üretimi için kullanılan bu metali bulmakta güçlük çekmeleri ile birlikte bu yılın kazancını sürdürdü ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Spot altın, önceki iki günde yüzde 0.6 yükseldikten sonra yüzde 0.3 tırmanarak Singapur saati ile 13:33'te ons başına 1,307.01 dolara çıktı.

Palladyum yüzde 0.5 kadar yükselerek ons başına 1,587.25 dolar ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü yüzde 0.2 düştükten sonra yatay seyretti.

Singapur'da Phillip Futures analisti Benjamin Lu, "Fed yetkilileri, 2019'da ekonomik zayıflığın arttığı bir ortamda, muhtemelen para politikası konusunda sabırlı olacağını işaret edecek," dedi ve "Küresel hisse senetleri, güvercin sinyallerden dolayı kısa vadeli bir destek bulmasına karşın, şirket karlarındaki olası yumuşamadan dolayı zayıflayacak. Altın fiyatları, riskli varlıklara talepten dolayı sorunlarla karşılaşsa bile, piyasaların uzun vadede metali güvenli liman olarak görmelerinden dolayı dayanıklı olacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş ve platin yüzde 0.3 değer kazandı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fiat Chrysler Automobiles NV ve ABD'li iştiraki, 900,000 benzinli aracın aşırı emisyon dolayısıyla geri çağrılmasındaki olası gelişmeler konusunda tüketici davaları ile karşı karşıya.

*Heraeus Metals New York LLC rafinerisinin satış ve pazarlama müdürü Miguel Perez-Santalla, geçen hafta yaptığı açıklamada, araçların katalitik konvertörlerinin yenilenmesi için 77,000 ons palladyuma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

*İngiltere Başbakanı Theresa May, Avam Kamarası sözcüsünün Başbakan'ın Brexit planını Parlamento'da oylatma planını bozmasının ardından ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğini uzun bir süre uzatmaya hazırlanıyor.

*IMF verilerine göre, Kazakistan ve Kolombiya Şubat ayında altın varlıklarını artırdı.