Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini Fed'in koronavirüs pandemisi ortamında ekonomik toparlanmaya ilişkin belirsizliklere dikkat çeken yorumlarına çevirmeleri ile birlikte, rekor getiren dokuz günlük rallisine ara verdi.

Altın, ABD merkez bankasının Çarşamba günkü toplantısında politika faizini değiştirmeyerek sıfır seviyesi yakınında tutması ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın "hayatımızdaki" en şiddetli kriz olarak nitelediği ekonomik gerilemeden toparlanmak için elindeki tüm araçları kullanacağı taahhüdünde bulunmasından destek aldı. Powell Çarşamba günkü açıklamasında oldukça kötümser bir dil kullandı ve pandemiden kaynaklanan sıkıntıların halen önlerinde olduğunu kaydetti. ABD'de koronavirüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 150,000'i aştı ve bu dünyadaki en yüksek resmi ölüm sayısını işaret ediyor.

Altın bu yıl, pandeminin zayıf dolar ve düşük faiz ortamında güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırmasının desteği ile yüzde 30 yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Daha fazla teşviklerin ufukta görünmesi ile birlikte, Goldman Sachs Group Inc., altının "nihai merci" para birimi olduğunu kaydetti ve fiyatların 2,300 dolara yükselebileceği tahmininde bulundu. ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin reel faizi eksi yüzde 1 seviyesine doğru geriliyor.

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "Altın, Fed'in teşviklerin sürdürüleceği taahhüdünde bulunmasının ardından yükselmeye devam etmeli," dedi ve "Fed'in desteği devam edecek, ancak eğer Kongre yeni teşvik paketinin büyüklüğünü ve zamanlamasını kısarsa, altın 2,000 dolar seviyesini kırmadan önce konsolide olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Trump yönetimi ile Kongre'deki Demokratlar arasında gerçekleşen diğer bir tur görüşme, milyonlarca Amerikalının yararlandığı işsizlik sigortası imkanının süresi dolarken, onları ekonomiye destek planı konusunda bir uzlaşmaya yaklaştırmadı. Powell, ekonomik toparlanmanın hem para hem de maliye politikalarının desteğine ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

ABD'de bugün açıklanacak olan verilerin GSYH'nin ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış rakamlarla yüzde 34.5 daraldığını göstermesi bekleniyor. Bu durumda ekonomi, yayılmakta olan Kovid-19'un Amerikalıların evlerinden çıkamamasına ve eyaletlerin karantina tedbirlerine gitmesine yol açmasından dolayı, 1940'lara kadar giden veriler dikkate alındığında en sert daralmasını gerçekleştirmiş olacak.

Spot altın, Salı günü ons başına 1,981.27 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 0.3 düşerek Singapur saati ile 11:16'da ons başına 1,964.79 dolara indi. Altın vadeli kontratları bu hafta 2,000 dolar ile zirve yaptıktan sonra yüzde 0.3 yukarıda 1,982.10 dolar seviyesinde seyrediyordu.

Spot gümüş yüzde 0.3 düşerek ons başına 24.2266 dolara indi ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yaklaşık 2 yılın en düşük seviyesi yakınlarında yatay seyretti.