Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini koronavirüs vakalarındaki artışa ilişkin endişelere bağlı olarak güçlenen dolara ve jeopolitik gerilimlere çevirmelerinden dolayı yükseldi ve haftalık kaybını azalttı.

Altın bu hafta, risk beklentilerinin dalgalanmasından dolayı dar bir bantta kaldı. Dolar göstergesi, Perşembe günü ABD'de işsizlik maaşı başvurularının 13 hafta üst üste 1 milyon seviyesinin üzerinde çıkmasının etkisi ile yükseldikten sonra yatay seyrederken, Asya hisseleri karışık bir seyir izledi.

Virüs cephesinde, Pekin'deki havaalanlarının virüsün yayıldığına ilişkin işaretlerle birlikte yüzlerce uçuşu iptal etti. Kovid-19 vakaları Latin Amerika'da sert artışlar gösterdi. Meksika'da günlük yeni vaka sayısı rekora çıkarken, Brezilya'da toplam vaka sayısı 1 milyona yaklaştı.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump, açıkça belirtmediği sebeplere dayanarak, ABD'nin "Çin'den tamamen kopabileceğini" söyledi ve bu Pekin ile zaten soğuyan ilişkiler ortamında ABD Başkanı'nın en sert açıklamalarından biri oldu.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek Singapur saati ile 13:16'da ons başına 1,727.54 dolara çıktı. Metal bu hafta yüzde 0.2 düştü.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş bu hafta yüzde 0.4 düşerken, platin yatay seyretti ve paladyum üst üste ikinci haftada da geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Perşembe günü yüzde 0.7 yükseldikten sonra yatay seyretti.

AxiCorp baş küresel piyasa stratejisti Stephen Innes, "Altın yukarı harekette zorlanıyor," dedi ve "Altın piyasasının risk alma ve riskten kaçınma eğilimlerinin hızla değişmesine olan korelasyonundan dolayı yorgun olması ile birlikte traderlar da yorgunluk görülüyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu görüş, risk alma ve riskten kaçınmanın değiştiği bir ortamda alıcılı olan dolar için de ortaya çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Metal ve madencilikte odaklanan hedge fon Delbrook Capital Advisors Inc., değerli metallerde diğer bir ralli bekliyor.

*CME Group Inc. Perşembe günü, Comex altın vadelileri için marjları 9,150 dolardan 8,200 dolara indireceğini duyurdu.