Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ticaret savaşına ilişkin gelişmelerin merkezi konumunu sürdürmesi ve traderların bugün açıklanacak olan kilit önemdeki ABD tarım dışı istihdam verisini beklemeleri ile birlikte üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

ABD Başkanı Donald Trump görüşmelerin "oldukça iyi gittiğini" söyledi, ancak son haberler Washington ve Pekin'in tarım ürünleri alımı konusunda anlaşmaya varamadığını işaret ediyor. Yatırımcılar, ABD'nin anlaşmaya varılamaması durumunda daha fazla Çin ürününe ek tarife uygulayacağını kaydettiği 15 Aralık tarihi yaklaşırken muhtemelen ticaret anlaşmasına ilişkin gelişmelere odaklanacak.

ABD'de Çalışma Bakanlığı'nın bugün TSİ 16:30'da açıklayacağı istihdam verileri, Fed'in faiz indirimlerine ara vermesinin ardından, para politikasının izleyeceği olası yola ilişkin işaretler bulmak için dikkatle izlenecek.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 12:43'te ons başına 1,475.30 dolarda kaldı ve bu hafta yüzde 0.8 yükseldi. Fiyatlar yılbaşından bu yana yüzde 15 tırmandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti ve bu hafta yüzde 0.8 geriledi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 16.9630 dolarda kalırken, palladyum Perşembe günü ons başına 1,877.34 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.1 düşerek 1,872.37 dolara geriledi ve platin fazla değişmeyerekons başına 898.64 dolarda kaldı ve üst üste dördüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Oanda'nın Asya Pasifik kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Asya bugün, küresel piyasaların dikkatlerini bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerine çevirmeleri ile birlikte, güvenlik dansına devam edecek ve muhtemelen Avrupa da buna katılacak," dedi ve "Fed'in faiz değişikliğine gitmesinin beklenmediği gelecek haftaki Fed toplantısı ile birlikte, piyasada aşağı baskı hakim olacak. Ancak bugün istihdam verilerinin hayalkırıklığı yaratması durumunda, Fed'in faiz indirimine gitmesi yönünde beklentiler artacak ve hisse senetleri ve dolar muhtemele düşecek. Bu durum altının faydasına olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Spot ışıkları, yatırımcıların Ticaret savaşından kaynaklanan riskleri tekrar değerlendirmeye almaları ile yeniden altına çevrildi, ancak gümüş daha fazla yükseliş potansiyeli taşıyabilir.

*Bloomberg'in trader ve analistlere dayandırdığı haftalık anketine göre, altın boğaları, ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerlemeye yönelik karışık sinyallerin geldiği bir ortamda, tekrar çoğunluğu aldı.

*Hindistan'ın altın ithalatı Kasım ayında yıllık yüzde 19 düşerek 56 tona geriledi.

*ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, sürecin Noel tatilinden önce sonuçlanmasına yol açabilecek hızlı bir program ile, ABD Başkanı Donald Trump'ın azline yönelik tarihi oylama için Meclis'i harekete geçirdi.