Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasına ilişkin endişelerin yenilenmesi ve buna bağlı olarak riskten kaçınma eğilimi artarken güvenli liman talebinin güçlenmesi sonucu üst üste üçüncü haftayı da kazançla geçmeye hazırlanıyor.

Öte yandan piyasada dikkatler bugün ABD'de TSİ 15:30'da açıklanacak Ekim ayı tarım dışı istihdam verisine çevrilmiş durumda. Bu veri, ABD merkez bankası Fed'in Çarşamba günü gösterge faizi çeyrek puan düşürmesi ve faiz indirimlerine ara verdiğini işaret etmesinin ardından para politikasının izleyeceği yola ilişkin ilave işaretler verebilir.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 12:23'te ons başına 1,510.54 dolara geriledi ve bu hafta yüzde 0.4 yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endesksi yüzde 0.1 düştü ve bu hafta yüzde 0.4 geriledi.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Perşembe günü 8 baz puan düştükten sonra yüzde 1.7 seviyelerinde seyrediyordu.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Çinli yetkililerin ABD ile uzun vadeli bir ticaret anlaşmasına varılması konusunda duydukları şüphe bize bir kez daha ABD-Çin müzakerelerinin bir sprint değil maraton olduğunu hatırlattı," dedi ve "Piyasalar Ekim ayının büyük kısmında iyimserlerdi ve bu durum altının kazançları üzerinde baskı oluşturdu, ancak realite şimdi bu iyi hissetme faktörünü dünyaya tekrar geri getirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Lee, Hazine tahvil faizlerinin daha da düşerek yüzde 1.5 seviyesine inmesinin altının son dönemdeki zirvesi olan 1,553 dolar seviyesini tekrar görmesine neden olabileceği tahmininde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çinli yetkililer, her iki tarafın da "ilk safha" anlaşmasına imzalamaya yakın olmasına karşın, ABD ile kapsamlı bir uzun vadeli ticaret anlaşmasına varma konusunda şüphe duyuyorlar.

*ABD'de bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'in anketine göre, Ekim ayında son beş ayın en düşük artışını göstermesi bekleniyor. Ancak bu veri mevcut doğru trendin değerlendirilmesinde yanıltıcı olabilir.

*ABD'de Donald Trump'ın başkanlığı, Temsilciler Meclisi'nin Perşembe günü azil soruşturmasını onaylaması ve bu soruşturmada ilerlemenin önünü açmasının ardından oldukça hassas bir zemin üzerinde duruyor.

*Çin'de imalat sektörü Ekim ayında yukarı yöndeki kıpırdamasını sürdürdü ve yeni siparişleri gösteren ant endeks altı yılı aşkın sürenin en hızlı artışını gerçekleştirdi.

*Altın traderları ve analistlerin çoğunluğu, Bloomberg'in haftalık anketine göre, fiyatların yukarı yönlü olduğu yolundaki görüşünü koruyor.