Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, geçen hafta açıklanan ABD enflasyon verisiyle 1.900 doların üzerine çıktıktan sonra yatırımcıların Fed toplantısına odaklanmasıyla 1.860 dolar civarına geriledi. Gram altın ise küresel altın fiyatları ve Dolar/TL ’deki düşüşle 500 TL sınırında bulunuyor.

ABD Merkez Bankası Fed, çarşamba günü faiz kararını açıklayacak ama piyasalar faiz kararının kendisinden ziyade yapılacak iletişime odaklanacak. Bloomberg ekonomistleri ise 2023 yılına kadar faiz oranlarında bir değişiklik beklemiyor fakat varlık alımının azaltılmasına dair sinyallerin Ağustos ya da Eylül ayından sonra verileceğini düşünüyor.

Altın fiyatları düşerken 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi yüzde 1.46 seviyesine tırmandı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise 1.222 seviyesine çıktı.

Ons altın fiyatı

2021 yılına 1.950 dolar civarında başlayan ons altın, Mart ayında 1.683 dolara kadar geriledikten sonra Nisan’dan itibaren bir yükseliş eğilimi içerisine girmişti. Mayıs ayında da yükselişini sürdüren ons altın Haziran başından bu yana inişli çıkışlı bir seyir izliyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, Haziran ayı başında dolar/TL ve küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 527 TL’ye kadar tırmandıktan sonra kademeli bir düşüş eğilimiyle 502 TL civarına kadar geriledi. Seneye 463 TL civarında başlayan gram altın, Mart ayında dolar/TL ve küresel altın fiyatlarında yaşanan düşüşle 398 TL’ye kadar düşmüştü.