Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), borçlu Euro Bölgesi üye ülkelerinde borçlanma maliyetini düşürmek için öngördüğü getiri tavanı planına karşılık bankacılık sisteminden likidite çekmeyi değerlendiriyor.

Reuters’in iki kaynağa dayandırdığı habere göre AMB yeni anti-fragmantasyon aracını bankaların nakit varlıklarını normal mevduat faizinden daha uygun faizle park edebileceği ihalelerle eşleştirmek istiyor.

Haberde bu sayede AMB’nin yeni enstrüman kapsamında daha “steril” tahvil alımı yapabileceği belirtildi.

Olağanüstü toplantıyla kararlaştırılmıştı

AMB, 15 Haziran'da mevcut piyasa koşullarını görüşmek üzere planda olmayan bir toplantı gerçekleştirmişti.

Toplantının ardından AMB'den yapılan açıklamada, yeni borç krizi endişelerine karşı Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) çerçevesinde alınmış varlıkların vadesi gelen anapara ödemelerinin yeniden yatırıma yönlendirmesinde esneklik uygulanacağı ve ayrışmayı durdurmak için yeni bir araç geliştirileceği bildirilmişti.

Açıklamada, para politikasında kademeli olarak normalleştirme sürecinin başlatıldığı Aralık 2021'den bu yana AMB Yönetim Konseyi'nin "ayrışma risklerine" karşı harekete geçme taahhüdünde bulunduğu vurgulanmıştı.

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos artan tahvil getirilerini dizginlemek için çıkarılacak yeni aracın enflasyonla mücadeleyi etkilememesi gerektiğine vurgu yapmıştı.