Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, AMB’nin son açıklamalarına aşırı tepki verdiğini söyledi.

AMB Başkanı Christine Lagarde’ın geçen haftaki faiz toplantısının ardından yaptığı açıklamada bu yıl için faiz artırımının öngörülmediğine yönelik ifadesini tekrarlamaması ve sonrasında AMB Yönetim Konseyi Üyesi Klaas Knot’un faiz oranının dördüncü çeyrekte yükseltilebileceğini belirtmesi ile piyasalar bu yıl AMB’nin bu yıl faiz artırımlarına başlayacağını fiyatlamaya başladı.

Lagarde her ne kadar pazartesi günkü konuşmasında ise sıkılaşmanın “kademeli” olacağını vurgulasa da piyasaların faiz artırım beklentileri değişmedi.

Villeroy ise “Son günlerde olanlardan, piyasa fiyatlamasındaki takvimine karşılık gelen bir AMB takvimi olduğu sonucunu çıkarmazdım. Son günlerde çok aşırı tepkiler olduğunu düşünüyorum” dedi.

Fransa Parlamentosu finans komitesine hitap eden Villeroy, varlık alımları tamamen sona erdirilmeden önce faizlerin artırılmayacağını yineledi.

Villeroy, “İstisnai derecede destekleyici bir para politikası döneminden çıkıyoruz. Bu, çok kademeli ve uyumlu bir şekilde azaltma meselesidir” ifadelerini kullandı.

Wall Street ve Londra’daki bazı stratejistler, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarına başlamasının alışılagelmiş etkinin aksine dolar üzerinde baskı kurmasını bekliyor.

Stratejistler faiz artırımlarının ilerleyen dönemlerde ekonomideki toparlanmanın önüne geçeceğini belirtirken, dolar alım opsiyonlarına talep 9 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Hisse senetlerinde satışların derinleştiği ocak ayının ikinci yarısında %2 yükselen Bloomberg Dolar Endeksi de yıl başından bu yana elde ettiği kazançları da silmiş ve yataya dönmüş durumda.

Rabobank Döviz Stratejisi Direktörü Jane Foley, “Getiri eğrisindeki düzlük, piyasanın ‘faiz artışları nedeniyle, çok uzak olmayan bir gelecekte büyümenin yeniden yavaşlayacağını’ düşündüğünü gösteriyor. Bu da yılın ikinci yarısında dolar üzerinde bir etki yaratacak” dedi.

Diğer merkez bankaların şahinleşmesi de doları baskılıyor

Doların zayıf seyrinde Avrupa ve İngiltere gibi diğer büyük merkez bankalarının şahinleşmesi de etkili oluyor. Doların diğer büyük para birimlerine karşı bir aylık satım ve alım opsiyonlarının oranı, her ne kadar hala alım opsiyonları lehine olsa da, Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Bu durum, yatırımcıların dolarda gelecekteki bir yükseliş beklentisine prim ödemeye istekli olmadığına işaret ediyor.

Öte yandan Acadian Asset Management Portföy Yöneticisi Clifton Hill doların zayıf seyrini piyasaların Fed’in bilançosunu küçültmesi haberine hazır olmamasına bağlıyor.

Hill, “Yatırımcılar, iyimser senaryoların fiyatlandığı dolar pozisyonlarını güncellemek durumunda kaldılar. Piyasa Fed adımlarının büyümeye nasıl bir etkisi olacağına odaklanmaya başladı” dedi.