Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Dolar kurunda yaşanan oynaklık sonrası tartışma konusu haline gelen AVM'lerde mağaza kira sözleşmelerinin yeniden düzenlenmesi gündemde.

Bloomberg HT yayınına bağlanan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş kurda yaşanan dengesizlikler nedeniyle 2018'de kararı alınan TL'ye dönüş uygulamasıyla reel manada üçte iki oranında kira kaybı yaşadıklarını ve bu uygulamanın her iki taraf için de gelir kaybı oluşmasına neden olduğunu belirtti.

"Yan yana üç mağazada farklı kiralar oluşabilir"

Altaş, kira artışlarının yıllık TÜFE artış ortalaması oranına göre belirlendiğini fakat bunun hem mağaza sahipleri hem de perakendeciler için adil olmadığını belirterek, "Aylık TÜFE ortalaması 19 çıktı ama yıllıkta 36 çıkıyor. Bu ay kira artışı yapacağımız birisine yüzde 19 oranında artış yapıyoruz fakat önümüzdeki ay bu oran muhtemelen 25 bir sonraki ay 36 olacak. Dolayısıyla yan yana 3 mağazadan farklı oranda kira alınması söz konusu olacak. Zamlar oransal bazda devam edeceği için de bu haksızlık yüksek kiraya maruz kalan perakendeciler için devam eden yıllarda artarak sürecek. Eski uygulamalardan biri olan ÜFE+TÜFE'yi ikiye bölüp yıllık olarak hesaplanmasını ve artışın her ay için aynı olmasını talep ettik. Hazine ve Maliye Bakanımız da haklı olduğumuzu söyleyerek çalışmanın yapılacağını söyledi" ifadelerini kullandı.

"Esas düşüş bu ay görülecek"

Altaş bu uygulamanın yeniden belirlenmesi sırasında mağazaların cirolarının göz önünde bulundurulması talepleri için ise firmaların cirolarında çok ciddi bir düşüş olmadığına dikkat çekti. 2019 pandemi öncesine kıyasla firmaların cirolarının yüzde 170 arttığını ve reel enflasyondan arındırıldığında ise bu rakamın 0-10 puan arasında bir gerilemeye işaret ettiğini ve rakamların pandemi öncesiyle hemen hemen aynı düzeyde olduğunu belirtti.

Kasım ayında indirimlerin yapılması ve Aralık sonu yılbaşı alışverişlerinin düşüşleri engellediğini kaydeden Altaş, "Esas veriler bu ay çıkacak. İnşallah biz yine çok hızlı bir düşüş değil de yüzde 3-4 civarından bir düşüşle Ocak ayında stabil hale geleceğimizi tahmin ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.