Advertisement
HABERLER ABONE OL

Apple, 2021'in son çeyreğinde dünyanın en büyük akıllı telefon piyasası Çin'de yüzde 23 gibi rekor bir pazar payına ulaşarak birinci sıraya yerleşti.

Counterpoint Research’in Çarşamba günü yayımladığı araştırmaya göre Huawei’nin sıralamada çakılması sonrası Apple, yeni çıkardığı model iPhone 13’ün de yardımıyla Çinli rakipleri Vivo ve Oppo’yu geride bırakarak birincilik koltuğuna oturdu.

Küçülen pazarda payını yüzde 32 artırdı

Çip krizi ve ekonomik yavaşlama kaynaklı sınırlanan üretim ve tüketim talebi nedeniyle ülkedeki telefon pazarında yaşanan yüzde 9’luk küçülmeye rağmen Apple ülkedeki satışlarını yüzde 32 artırdı.

Rakamları değerlendiren Analist Mengmeng Zhang “Apple’ın göz kamaştırıcı performansı kısmen izlediği fiyat stratejisi kısmen ise Huawei’den kazandığı pazar payından kaynaklanıyor” yorumunu yaptı.

Huawei, kısıtlamalar sonrası 2020'de yan ürün olarak Honor isminde bir mobil iş kolu oluşturmuş ve Xiaomi Corp.’un ardından beşinci sıraya yerleşmişti.

Counterpoint’in hesaplamalarına göre Apple’ın pazar payı 2021 son üç ayında yüzde 23’e ulaşarak rekor kırdı. Bu sıralama değişikliği dünyanın en büyük mobil telefon satıcısı olan Huawei’ye ABD tarafından getirilen ihracat kısıtlamaları sonrası market dinamiklerinde bıraktığı etki açısından önemli bir mihenk taşı olarak görülüyor.

Çip krizi 2022'de de etkili olmaya devam edecek

Bununla birlikte 2022 yılında küresel bazda gerçekleşen enflasyonist baskılar, aşağı yönlü ekonomik görünüm ve gittikçe yavaşlayan değişim süreleri nedeniyle akıllı telefon satışları düşerken, hala çözülememiş olan çip krizi de üretimin düşmesine neden olmaya devam ediyor.

Apple’ın da parça tedarikçilerine iPhone 13 talebinin zayıfladığını söylediği ve bu durumun bazı tüketicilerin bulunmakta zorluk çekilen ürünü almaktan vazgeçtiğine işaret ettiği belirtiliyor.