Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri yeniden dirilen küresel büyüme endişeleri ve Çin’in yavaşlamasına yönelik sinyallerle Cuma günü işlemlerinde kayıplarını artırdı.

Hisse senetleri Sidney’den Hong Kong’a geri çekilirken Çin Borsaları da Şubat’ta beklentilerin altında kalan ithalat ihracat verisinin ardından düşüşe geçti.

Çin’in ihracatı dolar bazında bir önceki yıla göre yüzde 20’den fazla düşerken, ithalatta da yeni yıl tatili ve ticaret savaşlarındaki belirsiz sürecin etkisiyle zayıflama görüldü.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları da küresel yavaşlamaya dair endişeleri derinleştirdi. AMB, Euro Bölgesi için 2019 büyüme tahminini yüzde 1.7'den yüzde 1.1'e düşürdü. Ekonomik görünüme ilişkin risklerin aşağı yönlü olduğunun altını çizdi. 2020 yılı için büyüme tahminini yüzde 1.7'den yüzde 1.6'ya indirdi.

Banka tüm vadelerde enflasyon tahminlerini düşürdü. Euro Bölgesi için 2019 enflasyon tahmini yüzde 1.6'dan yüzde 1.2'ya geriledi. 2020 tahmini yüzde 1.7'den yüzde 1.5'e inerken 2021 tahmini yüzde 1.8'den yüzde 1.6'ya düştü.

Endeks Özetkeri

-MSCI Asya Pasifik Endeksi, tokyo saatiyle 1:50’de yüzde 1.3 geriledi.
-Japonya’nın Topix Endeksi, yüzde 1.8 azaldı.
-Şangay Bileşik Endeksi, yaklaşık yüzde 4 gerileyerek Ekim'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.
-Hong Kong Hang Seng Endeksi, yüzde 1.5 düştü.
-Güney Kore Kospi Endeksi, yüzde 1.1 azaldı.