Asya paraları ikinci gününde de yükselişte
-
Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin gevşemesinin risk iştahını artırmasıyla Asya paraları ikinci gününde de değerlendi
Asya paraları, artan risk iştahının, yatırımcıları gelişmekte olan varlıklara yöneltmesiyle, Tayland Bahtı ve Tayvan Doları öncülüğünde yükseldi.
Asya'nın en çok işlem gören 10 para birimini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, yüzde 0.1 değer kazandı. Bölgedeki paralar, Çin'in ardından Japonya'nın da Avrupa'nın finansal kurtarma fonunu artırmak üzere çıkardığı tahvilleri alacağını açıklaması üzerine elde ettiği kazançları artırdı. Euro güçlenirken, Asya'daki hisseler de 3 günlük düşüşünü sonlandırdı.
"Çin'in daha önce açıkladığı gibi, Japonya'nın da Avrupa Birliği'ne yardımcı olacağına" dikkat çeken Singapur'daki Barclays Capital'in ekonomistlerinden Prakriti Sofat, piyasaların gece yarısından sonra pozitife geçtiğini söyledi.
Baht, ABD Doları karşısında yüzde 0.5 oranında değerlenerek, 30.41'den işlem gördü. Güney Kore Won'u yüzde 0.4 prim yaparak 1.120.30'a çıkarken, Tayvan Doları da yüzde 2.1'lik artışla 29.08'e yükseldi.
Baht, ekonomistlerin 25 baz puan artış beklediği Tayland Merkez Bankası'nın kısa vadeli faiz oranlarını açıklamasının öncesinde. 2 gün üst üste artış kaydetti. Tayland Merkez Bankası, beklentiler dahilinde 25 baz puanlık artışla, kısa vadeli faizleri bugün yüzde 2.25'e yükseltti.
Tokyo'daki Mizuho Securities Co.'nun küresel ekonomistlerinden Hideki Hayashi, Tayland'ın getirileri artırmasının, daha fazla sıcak parayı çektiğini ifade etti.