Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yaklaşık 20 yılın en kapsamlı strateji gözden geçirmesini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

2020 yılının başında AMB Başkanı Christine Lagarde öncülüğünde planlanan ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenen gözden geçirmenin kritik konularından biri bankanın enflasyon hedeflemesi olacak.

AMB’nin iklim değişikliği ve istihdam piyasası yaklaşımları da öne çıkacak. Stratejinin en son gözden geçirildiği 2003’te AMB’nin Yönetim Konseyi’nde 18 olan üye sayısı bugün 23’e yükselmiş durumda. Bloomberg'in haberine göre bu durum kritik konularda uzlaşı sağlamanın görece zor olabileceğine işaret ediyor.

Fiyat istikrarı değerlendirmenin temel konularından olacak

AMB’nin temel hedefi olan fiyat istikrarı görüşmelerin merkezinde olacak. Enflasyonda mevcut yüzde 2 hedefi fiyat baskıları ile mücadelenin öne çıktığı bir dönemde ortaya konmuştu.

Bazı AMB üyeleri bu hedefi esnek bie şekilde korumaktan yanayken, bazıları ise bu seviyenin üzerinin tolere edilebileceğini görüşünü savunuyor.

Bloomberg Economics, AMB’nin yüzde 2’de daha basit ve simetrik bir hedef belirlemesini ve bu hedefin altına inilmesinin, aşılması durumuyla aynı güçlü tepki ile karşılanacağını vurgulamasını bekliyor.

Haziran'da enflasyon yavaşlama sinyali vermişti

Euro Bölgesi'nde enflasyon Haziran ayında soğuma emareleri gösterdi. Ekononomistlerin yılın ikinci yarısına ilişkin yükseliş beklentilerine karşın gelen veriler ekonomide yeniden açılmanın fiyat artışlarına neden olacağına ilişkin endişeleri de bir miktar sınırlamış oldu.

Sonuçlara göre Haziran'da yıllık enflasyon yüzde 1,9 olarak kaydedildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi enflasyonun yıllık yüzde 1,9 olacağı yönündeydi.