Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) halihazırda, şiddetli hava koşullarının daha sık görülmesi ve karbon emisyonlarının artan bir şekilde maliyetli hale gelmesi ile birlikte, bankaların meydana gelebilecek karışıklık için hazırlıklı olmadıkları endişesini dile getirirken bankaların bu konuda henüz hazırlıklı olmadıkları görülüyor.

Bloomberg'in haberine göre, sahne arkasında, AMB uyum göstermeleri konusunda finans sektörü üzerindeki baskılarını artırıyor.

20 büyük Avrupa bankasını içeren anket sektörün testler için 2022'de hazır hale gelme ihtimalinin çok düşük olduğunu gösteriyor. Bu durum büyük oranda, testlerde verilmesi gereken bilgi için ihtiyaç duyulan müşteri verilerinin büyük kısmının bir yıllık süre geçene dek hazır olmamasından kaynaklanıyor. Bu nedenle, bankalar sonuçların kamuya açıklanmamasının sağlanması yolunda lobi yapıyor.

Regülatörlerden bankalara baskı


Bu anket, bilim insanlarının gezegeni bir çevre felaketinden korumak için zamanın daralmakta olduğu yolundaki uyarıları ile birlikte, finans sektörünün Avrupa'nın sermayeyi çevre kirliliği yaratanlardan uzaklaştırma yolundaki amacına adapte olmakta güçlük çektiğinin diğer bir işaretini oluşturuyor. Varlık yöneticileri için, Sürdürülebilir Finans İfşa Regülasyonu çevreci göz boyamayı önlemeyi amaçlıyor. Bankalar için ise yeşil varlık rasyosu ve iklim stres testleri, sektörün geçiş döneminde ayakta kalabilmesini sağlayabilmek için hazırlanan araçlar niteliğinde.

Londra'da Fitch Ratings finans eğitmeni Jo Lock, çevresel, sosyal ve yönetişim riskleri ile başa çıkabilmeye yönelik kurallara uymalarına yardımcı olması için bankalardan gelen birçok soruyla karşılaştığını söyledi.

Lock, "Bankalar yapmaları gerekenler, göstermeleri gerekenler ve planlarının ne olduğu konusunda regülatörlerden oldukça baskı görüyor," dedi ve gerçekten de hiç kimsenin nereden başlayacağından emin olmadığını sözlerine ekledi.