Advertisement

Batı Avrupa ve Kuzey Amerika'da şirketler koronavirüs salgını yayılmaya devam ettikçe kemerlerini daha da sıkıyorlar.

Şirket karlarına ilişkin resmi rakamlar henüz gelmemiş olmakla birlikte planlanan bir sonraki temettü ödemeleri üzerindeki etkisi oldukça net. Bloomberg tarafından derlenen rakamlara göre Batı Avrupa, ABD ve Kanada'da şirketler 56 milyar dolardan fazla kâr payını silmiş durumda.

Batı Avrupa'da diğer bir 40 milyar dolar da geçici olarak ertelendi. İptallerin 53 milyar dolarlık (49 milyar euro) büyük kısmı Batı Avrupa'dan geldi. Bu miktarın yarısında fazlası bankacılık sektörü kaynaklı. En fazla temettü iptaline imza atan HSBC Holdings Plc, kilit önemdeki yatırımcılarının tepkisini çekti. Temettü ödemeleri için daha öncesinde ayrılan 4 milyar dolardan fazla nakdi alıkoyacak olan bankanın yatırımcıları durdurulan ödemeler karşısında yasalara başvuracaklarını açıklıyorlar.

Chicago merkezli uçak üreticisi Boeing Co. ABD'de dolar cinsinden en fazla temettü iptal eden şirket konumunda. Salgının seyahat planlarını bozması ve şirketin mali durumunu baş aşağı getirmesi sonrasında kar payı ödemelerini 20 Mart'ta askıya alan şirket, tedarikçilerini ayakta tutmak için yüklü harcamalar yaptı.