Advertisement
HABERLER ABONE OL

Zaman zaman iyimser bir atmosferin oluştuğu Brexit müzakerelerinde Avrupa Birliği'nin (AB) yeni talepleri kriz yarattı.

İngiltere, AB'nin masaya yeni talepler getirdiğini iddia ederken bu taleplerin görüşmeleri geriye döndürdüğünü belirtti. Bloomberg'e konuşan İngiliz yetkililer bu yeni taleplerin ne olduğunu açıklamazken, AB tarafı açıklamayı reddetti.

Bloomberg'e konuşan bir İngiliz yetkili, AB'nin Fransızlarla paralel olarak pozisyonunu sertleştirdiğini, bunun da görüşmeleri olumsuz etkilediğini belirtti. Bir diğer yetkili ise bu soruna rağmen anlaşmanın hala mümkün olduğunu ifade etti.

AB yetkilileri ise yeni taleplerin olmadığını belirtti. Bir AB yetkilisi iki taraf arasında haftalardır devam eden anlaşmazlıklar olduğunu, ancak bu anlaşmazlıkların bir anlaşmaya varma beklentisini ortadan kaldırmadığını söyledi. Bir diğer yetkili de AB'nin kesinlikle yeni talepleri olmadığını ifade etti.

Fransa'dan veto sinyali gelmişti

Son dönemde görüşmelere Fransa ile İngiltere arasındaki gerginlik damga vurmuştu.

Fransa, koşulları beğenmediği takdirde İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki ticaret anlaşmasını veto edebileceğini söyleyerek AB müzakerecilerinin üzerinde daha fazla taviz vermemeye yönelik bir baskı oluşturmuştu.

Çarşamba günü birliğin 27 üye ülkesinden elçilerin bulunduğu toplantıda Fransız elçi Brexit’in Baş Müzakerecisi Michel Barnier’e aylardır müzakere ettiği anlaşmanın sadece AB liderleri tarafından veto edilmek üzere yapıldığını görmenin ne kadar üzücü olacağını söylemişti.

Fransa’nın başını çektiği ülkeler, Barnier’in İngiltere’ye balıkçılık ve haksız rekabeti engelleme konularında çok fazla taviz verdiğini düşünüyor.

Brüksel’de internet üzerinden gerçekleştirilen toplantıda da Fransız elçi Barnier’i son tarih yaklaştığı için çok fazla taviz verdiği konusunda uyardı.