Advertisement

9 bin yıllık Çatalhöyük tarihine sahip Konya'da, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından "Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesi" düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç'un da katıldığı zirvenin ana gündemini tarımın yeniden yapılanması, milli tohumculuk politikası ve Türkiye tarımının dünya piyasalarında rekabet edebilirliği gibi başlıklar oluşturdu.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, gelinen noktada bir ülkenin kendi öz kaynakları üzerinde ayakta durabilmesinin ne kadar hayati bir mesele olduğunun görüldüğünü söyledi.

Tarımda "uçtan uca yerlileşme politikasının" hayati önem taşıdığını belirten ORHAN AYDIN, "İleride dışarıya bağımlı olmak istemiyor, tehdit ve yaptırımlarla karşılaşmak istemiyorsak bugünden yarına gerekli tedbirleri alıp kendimizi milli tarım konusunda 2023’lere 2053'lere hazırlamamız gerekiyor" dedi.

Artan nüfusla birlikte gıda talebinin de arttığına dikkat çeken Aydın, "Tohuma duyulan ihtiyaç da artacak. İklim değişikliği, kuraklık, farklı gen yapısına sahip tohumları gerekli kılacak. Biyoteknoloji ve yenilenebilir enerji sayesinde toprağı koruyup iklim değişikliklerinin etkisini azaltan ve ürünün verimliliğini arttıran bir teknoloji, insanlığın hayat kalitesini yükselterek tarımın da devamlılığını sağlamaktadır. Üretim masraflarının azaldığı, tabiatla uyumlu tarım faaliyetleri artık mümkün" diye konuştu.

Orhan Aydın, "Geçmişte terörle mücadele konusunda Almanya ile yaşamış olduğumuz leopar tankları ve G-3 silahları konusundaki sıkıntıyı kendi yerli ve milli tankımız ve kendi piyade tüfeğimizi üreterek aştık. Dün ABD ile insanız hava araçları konusunda sıkıntı yaşıyorduk. Bugün kendi insanız hava araçlarımızı üreterek bu sıkıntıyı da aştık. S-400 sıkıntısını da gelişen yerli teknolojimiz ile zamanla aşacağımıza inanıyoruz. Yeter ki ülkemizin potansiyeline güvenelim. Ülkemiz Türkiye’nin arzulaması durumunda yapamayacağı gerçekleştiremeyeceği, aşamayacağı, başaramayacağı hiçbir şey söz konusu değildir" dedi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç da zirvenin açılış konuşmasında tarım sektörünün stratejik önemine değindi.

Tunç, "Türkiye, son 16 yılda tarımsal hasılasını 53 milyar dolara taşıdı. Tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada yedinci konuma geldi" dedi.

Bakan Yardımcısı Tunç, Eylül ayında gerçekleşecek olan Tarım Şurasına tüm paydaşları da davet etti.

Kamudan özel sektöre, üniversitelerden çiftçi örgütlerine kadar sektörün tüm paydaşlarının katılım sağladığı zirvede destekleme politikaları, kooperatifleşme, tarım ve gıda sanayiinin entegrasyonu, tarım üretimde verim ve kalite artışı gibi farklı başlıklar konunun uzmanlarıyla ele alındı.