Çin ekonomisi tüketicilerin daha az harcamasıyla yavaşladı
Çin'de perakende satışlar artan vakalar sonucu tüketimin zayıflaması ile zayıfladı
Çin ekonomisi Ağustos ayında, yönetimin yayılan Kovid-19 salgınını kontrol altına alabilmek için sıkı tedbirler uygulaması ve bunun sonucu tüketici harcamalarının ve yaz tatili döneminde seyahatlerin azalması ile birlikte daha da zayıfladı.
Perakende satışların geçen yıla göre artış oranı keskin bir şekilde düşerek yüzde 2,5’e indi. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre bu artışın yüzde 7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Yüzde 5,8 artması beklenen sanayi üretimi yüzde 5,3 arttı. Sabit sermaye yatırımları yılın ilk sekiz aylık döneminde yüzde 8,9 ile beklentilere paralel bir artış gösterdi. İşsizlik oranı değişmeyerek yüzde 5.1’de kaldı.
Tüketiciler, Temmuz sonlarında ortaya çıkan delta varyantın da önce harcama konusunda temkinliydi ve harcamalar pandemi öncesi seviyelerine ulaşamamıştı. Son dönemde, emlak ve eğitim alanında düzenleyici kuruluşların uygulamaya koyduğu kısıtlamalar da tüketici beklentileri üzerinde baskı oluşturdu.
Çin İstatistik Bürosu, veriler sonrası yaptığı açıklamada, “Virüs salgınları ve doğal felaketler ekonomiyi olumsuz etkiledi. Ekonomi Ağustos ayında toparlanmaya devam ederken, uluslararası ortam karmaşık ve zorluydu ve ülke içi virüs salgınları ve seller gibi doğal felaketler ekonomi üzerinde etkili oluyor. Ekonomik toparlanmanın halen güçlendirilmesi gerek” dedi.