Advertisement

Çin hisse senetleri ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret görüşmelerine ilişkin güven sarsıcı açıklamalarının ardından sert düştü. Yuan değer kaybetti ve tahviller yükseldi.

30 Nisan'dan bu yana ilk kez işleme açılan CSI 300 Endeksi TSİ 08:57'de yüzde 6.08 gerileyerek en az Şubat 2016'dan beri en sert düşüşüne yöneldi. Yuan üç yıldan bu yana görülen en sert düşüşünü kaydetti. Chinext Endeksi yüzde 7.14 ile üç yılın en sert düşüşünü gerçekleşti.

Trump, Twitter üzerinden paylaştığı bir dizi iletide ticaret görüşmelerinin yavaş ilerlediğini işaret ederek 200 milyar dolarlık Çin ithalatına uygulanan yüzde 10'luk verginin Cuma günü yüzde 25'e çıkarılabileceğini belirtti.

Konuya yakın kaynaklar Trump'ın açıklamaları sonrasında Çin'in üst düzey müzakerecilerinin bu hafta Washington'a planladıkları ziyareti ertelemeyi düşündüklerini aktardı. Çin'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 5 baz puan azalarak yüzde 3.346'ya geriledi.

Bocom International Holdings Co. baş stratejisti Hao Hong, “Haberler piyasanın dikkatini yeni başlayan ekonomik toparlanmadan kısa vadeli volatiliteye çevirdi. Riskli varlıklar şimdi baskı altında kalacak. Her iki taraf da anlaşma istemesinden dolayı uzun vadeli yukarı yönlü trendin kısa vadeli volatiliteye ağır basacağını düşünmeye devam ediyorum.” dedi.

Hong, Çin varlıklarının ciddi satış baskısı altında kalması durumunda yetkililerin piyasayı desteklemek için müdahale edebileceklerini belirtti.

Çin dışında işlem gören yuan dolar karşısında yüzde 1.3 düşüşle 6.8218 ile 10 Ocak'tan beri en düşük seviyesinden işlem görmesi sonrasında 0.88 ekside 6.7950'den alıcı buldu.