Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup stratejistlerine göre Fed, enflasyonu kontrol altına almak için faiz artışlarıyla ABD ekonomisini resesyona sokma riskini alırken gelişmekte olan ülkelerin para birimleri ciddi bir sorunla karşı karşıya kalacak.

New York merkezli bankanın statejistleri, yatırımcılarına TL, Macar forinti ve Polonya zlotisine karşı doların daha fazla değer kazanmasına yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri Cuma günü, tahvil getirilerinin yükselişi sonrası doların yeniden canlanmasıyla Mayıs'ta ulaşılan bir buçuk yılın en düşük seviyesine yakın bir noktaya geriledi.

Aralarında Dirk Willer ve Luis Costa’nın da olduğu stratejistler, “ABD faiz oranları gelişmekte olan piyasaların para birimleri için bir sorun olmaya devam ediyor” derken Filipin ve Çin para birimlerinin de ağırlığını azalttığını eklediler.

Yükselen ABD faiz oranları, yabancı yatırımcıları gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinden uzaklaştırarak bu varlıkların ciddi şekilde zarar görmesine neden oluyor. Bu da karşılık olarak bu ülkelerin merkez bankalarına borçlanma maliyetlerini artırmaları için baskı yapıyor.

Fed, gösterge faiz oranlarını bu hafta başında 75 baz puan artırarak 1994'ten bu yana en büyük artışını gerçekleştirdi. Başkan Jerome Powell daha geçen ay merkez bankası toplantısında 75 baz puanlık bir artış olasılığını fiilen dışlamıştı.