Advertisement
HABERLER ABONE OL

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, savunma sanayi şirketlerinin ABD'nin CAATSA yaptırımları kapsamında olmadığını belirtti.

Anadolu Ajansı'nda konuşan Demir, "Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) alım yapan bir kurum değil, proje yöneten bir kurum. Bizim projelerimiz genelde savunma sanayi şirketleri üzerinden yürür ve bunların hiçbiri yaptırım kapsamında değil" ifadelerini kullandı.

ABD'nin yaptırım kararı metninde bu tarihten önce imzalanmış anlaşmalar ve mutabakatları etkilemeyeceği ifadesinin olduğuna dikkat çeken Demir Türkiye'nin bu yüzden endişe duymasına gerek olmadığını söyledi.

Demir yaptırımların finansal tarafıyla ilgili olarak "Bizim finansal erişime ihtiyacımız yok, şimdiye kadar olmadı. Kredi mekanizmasının kullanılacağı yerde ana yüklenici devreye girer." ifadelerini kullandı.

ABD S-400 alımı dolayısıyla Türkiye'ye bazı yaptırımlar açıklamıştı. ABD Hazine Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığını (SSB) ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile üst düzey yetkililerinden Mustafa Alper Deniz, Serhat Gençoğlu ve Faruk Yiğit'i yaptırım listesine ekledi.

Buna göre, SSB'ye ABD'nin ürün ve teknolojileri için ihracat lisansı ve yetkilerinin verilmesi, SSB'nin ABD finans kuruluşlarından 12 ay vade ile 10 milyon doları aşan kredi ve borç alması yasaklandı.

SSB'nin uluslararası mali kuruluşundan kredi ve borç almasının engelleneceği ve ismi paylaşılan Savunma Sanayii yetkililerinin ABD'ye girişine de izin verilmeyeceği ifade edildi.