Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Akıllı Para programında Cumhur Örnek'e konuk olan Kubilay Öztürk Brexit riskinin sona ermesi ve ABD - Çin ticaret anlaşmasının en azından gelecek yılın başına kadar gelişen piyasaları destekleyeceğini belirtti.

Öztürk ABD ile Çin ticaret anlaşmasına dair "Kasım'daki ABD seçimi öncesi beklenen birşeydi. İngiltere seçimleri de İngiliz varlıklarından da anlaşılacağı gibi en kuyruk riski beklentisini azalttığı için pozitif. Bu 2 faktörün en azından yıl başına kadar gelişen piyasalara destek vermesini bekliyoruz" dedi.

"DOLAR ZAYIFLAYACAK, Euro/Dolar BEKLENTİMİZ 1.20"

2020 için 4 varsayımla çalıştıklarını belirten Öztürk "1.si; küresel büyümenin toparlanması, 2. varsayımımız Fed ve AMB tarafında stabil politika faizi ortamının devam etmesi, bu Türkiye ve diğer gelişen ülkelere gelecek para akımlarına yardımcı olacak.

3. olarak doların seçim nedeniyle küresel çapta zayıflama bekliyoruz. Euro/dolar paritesi beklentimiz 1.20.

Son olarak da petrol fiyatları. 2020'de Brent petrolde ortalama 55 dolar civarında  beklentimiz var, bu da % 10'luk bir düşüş demek. Bu çoğu gelişen ülkeye yardımcı olacak. Yani gelecek sene gelişen piyasalar için çok kötü bir yıl olmayacak gibi" ifadesini kullandı.

Öztürk 2020'de Türkiye, Rusya, Meksiya'yı beğendiklerini, Güney Afrika için nötr olduklarını belirtti.

"MERKEZ BANKASI BİRAZ DAHA YAVAŞ GEVŞEME YAPABİLİRDİ"

Öztürk Merkez kararına dair "Enflasyon tarafındaki katılık yüzünden biraz daha yavaş gevşeme yapılabilirdi, 2020 ilk çeyrekte enflasyonda % 11 12 bandında devam edeceğiz. Ama dezenflasyon süreci devam ediyor, reel faizdeki azalma çok da önemsenmiyor..2020 sonuna kadar 300 baz puanlık indirim için bir yer olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.