Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Avustralya Doları, Çin ile Hong Kong arasındaki gerginliğin yeniden artmasıyla kaybını ikinci güne taşıdı. Norveç Kronu petroldeki düşüşü takip etti.

Avustralya Doları önemli paraların çoğu karşısında zayıfladı ve Hong Kong hisse senetleri, traderların Çin'in ulusal güvenlik yasası uygulama planının ardından şehirde olabilecek şiddetli protestolara hazırlanmasıyla geriledi.

Yatırımcılar, ayrıca, ABD ile Çin arasındaki tansiyonun yükselmesiyle birlikte Pekin'in Washington'a misilleme tehdidinin ardından tetikte bekliyor.

Tokyo'da Mizuho Securities Co. baş Döviz stratejisti Masafumi Yamamoto, ""Çin'in Hong Kong'a yönelik hamlesi ve ABD - Çin ilişkilerinin daha fazla bozulma riski piyasa katılımcıları için endişe verici. Çin'in ne kadar büyük bir ekonomik teşvik sağlayabileceğini görmek istiyorlar. Bu da Avustralya Doları gibi riske duyarlı paraları etkiler." dedi.

Avustralya Doları/ABD Doları paritesi yüzde 0.5 düşüşle 0.6532'den işlem görerek bu haftaki kazancını yüzde 1.9'a azalttı. Yeni Zelanda Doları yüzde 0.3 düşüşle 0.6098 oldu. Norveç Kronu G - 10 paralarının düşüşüne öncülük etti. Dolar/kron paritesi yüzde 1.2 yükselişle 10.0563 oldu.

Çin Başbakanı Li Keqiang, Ulusal Halk Kongresi'nde Hong Kong için "ulusal güvenliğin güvence altına alınması için bir yaptırım mekanizması kurulması" yönünde bir yasanın geçirilmesi planlarını doğruladı.

Fitch Ratings, Avustralya'nın ülke notu görünümünü negatiften durağana düşürürken "AAA" seviyesindeki kredi notunu teyit etti.

Dolar/yen paritesi, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) acil toplantıda tahvil faizi hedefini ve varlık alım programını değiştirmemesi yüzde 0.2 düşüşle 107.45 seviyesinden işlem gördü. BoJ pandemi nedeniyle küçük işletmeleri desteklemek üzere yeni bir borç verme programı başlattı.

Doların önemli paralar karşısındaki değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY) yüzde 0.3 tırmandı. ABD Hazine tahvillerinde getiri eğrisi yataylaştı. 10 yıllıkların faizi 3 baz puan azalarak yüzde 0.64 oldu. ABD finans piyasaları Pazartesi günü Memorial Day nedeniyle kapalı olacak.