Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Dolar/TL son iki haftadır olduğu gibi dar banttaki hareketine devam ediyor.

Güne 8,15 seviyesinde başlayan dolar/TL seansın ilk bölümünde bu seviyenin etrafında işlem gördü. ABD'de gerçekleşen tahvil ihalelerinin ardınan tahvil getirilerinde yukarı yönlü bir hareket olurken, Bloomberg Dolar Endeksi de artıya geçti. Küresel piyasalarda gelişen ülke para birimleri ise yatay bir görünüm sergiledi.

Türkiye'nin risk primi 443 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi de yüzde 18,56 seviyesinde.

Piyasa, değişen TCMB'den değişiklik beklemiyor

Türk Lirası'nın seyri açısından gözlerin çevrildiği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına ilişkin beklentiler herhangi bir değişiklik yaşanmayacağı noktasında birleşiyor. Beklentisini paylaşan son kurumlardan biri Deutsche Bank oldu. Deutsche Bank ekonomistleri Perşembe günü TCMB’nin enflasyon görünümündeki sorunlar, Türk Lirası'nda devam eden zayıflık ve başkan Şahap Kavcıoğlu’nun son mesajları sonrasında faizlerin sabit bırakmasını beklediklerini belirtti.

Kurum notunda, “Mayısta enflasyonun yüzde 17,5 ile zirve yapmasını bekliyoruz. Ekim ayına kadar TÜFE’nin yüzde 17 civarında kalacağını tahmin ediyoruz. Son iki aydaki güçlü baz etkisiyle yılsonunda yüzde 15 civarına gerileyeceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bloomberg HT'nin 26 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği faiz anketinde medyan beklenti politika faizinin yüzde 19 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oldu. Ankette sadece bir kurum 100 baz puanlık artış öngörürken 25 kurumun beklentisi ise TCMB'nin bu toplantıyı pas geçeceği şeklinde kaydedildi.

Döviz mevduatlarında yeniden yükseliş ivmesi

TCMB başkanlığında yaşanan değişim sonrasında 255 milyar dolar seviyesinden 243 milyar dolar seviyelerine kadar yaşanan döviz mevduatlarında yeniden yükseliş hareketi dikkat çekiyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre 8 Nisan itibariyle döviz mevduatları 246 milyar dolar sınırına dayandı.