Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL , ABD Hazine tahvili faizlerindeki gerileme ve doların zayıflamasıyla cuma günü yatay bir seyir izleyerek 8,38 seviyesinde bulunuyor.

Haftaya 8,45 seviyesinde başlayan dolar/TL kuru, 8,30’a kadar geriledikten sonra fed tutanaklarıyla beraber çarşamba günü 8,43’e kadar tırmanmıştı. Perşembe ve cuma günü sakin bir seyir izleyen kur, hafta başından bu yana yüze 0,85 düşüş kaydetti.

Fed tutanaklarının açıklanması ve varlık alımının azaltmak için tartışmaların yakın zamanda başlayabileceğine dair endişelerle birlikte çarşamba gününden bu yana gelişen ülkelerdeki kırılgan ülkelerin para birimleri geriliyor.

Şili Pesosu tutanaklar sonrasında yüzde 0,82 ile en çok değer kaybeden para birimi olurken, Türk Lirası yüzde 0,27 ile en fazla düşüş yaşayan yedinci para birimi oldu.

Fed tutanaklarında varlık alımı azaltımı konuşmaları öne çıktı

Amerikan Merkez Bankası (Fed) 27-28 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarında üyeler ekonominin Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) hedeflerinden uzak olduğunu vurguladı.

Tutanaklarda tahvil alımlarına ilişkin ifadeler dikkat çekti. Buna göre bazı üyeler tahvil alımlarının azaltılmasına yönelik değerlendirmelerin önümüzdeki toplantılarda olabileceğini öngördü. Fed üyeleri bir noktada tahvil alımlarının azaltılmasına yönelik değerlendirmelerin başlaması gerektiği sinyalini verdi.

Toplantı tutanaklarında konuyla ilgili olarak "Bazı üyeler, ekonominin komitenin hedeflerine doğru hızlı bir ilerleme göstermeye devam etmesi durumunda varlık alımlarının hızını ayarlamaya yönelik bir planı tartışmaya başlamak için bir noktada önümüzdeki toplantıların uygun olabileceğini belirtti" ifadeleri kullanıldı.

Tutanaklarda birçok üyenin ekonominin komitenin tam istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ilerlemesinin zaman alabileceğine yönelik değerlendirmeleri de dikkat çekti.