Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türk Lirası, küresel piyasalardaki sert düşüşün etkisiyle dolar karşısında hızlı bir değer kaybı yaşadı.

Dolar/TL kuru yüzde 1'i aşan yükselişle 7,58 seviyesinin üzerini test etti. Böylelikle dolar/TL kurunda 28 Aralık'tan bu yana en yüksek seviye görüldü.

Bloomberg dolar endeksinde de yükseliş yüzde 0,7'ye ulaştı.

Türkiye'nin risk primi 323 puandan işlem görürken gösterge tahvil faizi yüzde 15,53 seviyesinde.

Fed Başkanı'nın mesajları piyasayı tatmin etmedi

Fed Başkanı Jerome Powell'ın, tahvil getirileri ve enflasyon beklentilerini kontrol altında tutulacağı konusunda piyasalara güçlü mesajlar verememesinin ardından küresel piyasalarda satışlar hızlandı.

Ekonomi toparlandıkça enflasyonun yükselmesini bekliyorum diyen Powell, "Fed, enflasyon hedefine ulaşmak için araçlarını kullanacak. Enflasyonda geçici bir artş görülmesi halinde sabırlı olacağız. Faiz artışı rehberliğimiz son derece açık ve oraya ulaşmak biraz zaman alacak. Para politikasında sıkılaşmaya gitmeden önce ele alınması gereken birçok konu var" dedi.

Powell, tahvil piyasasındaki oynaklığın dikkatini çektiğini belirtirken, "Fed, varlık alımlarını azaltarak insanları şaşırtmak istemiyor. Piyasalardaki düzensiz koşullar endişe duymak için bir sebep. Finansal koşulların sürekli sıkılaşmasından endişe duyacağım. Küresel düşük enflasyon ortamı yakın zamanda değişmeyecektir" dedi.

ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,55 seviyesini test ederken ABD Borsalarında yüzde 2'lere varan kayıplar yaşandı.

TCMB'den Mart'ta faiz artışı beklentileri artıyor

Barclays Ekonomisti Ercan Ergüzel enflasyon verisi sonrası yayımladığı raporda martta TCMB’den 100 baz puan faiz artışı beklediklerini kaydetti. Barclays daha önce faizlerin sabit tutulacağını öngörüyordu.

Raporda yükselen enerji fiyatları, kurda yeniden artan oynaklık, bazı koronavirüs kısıtlamalarında gevşemeye gidilecek olması ve düşük baz etkisi nedeniyle enflasyonda yukarı yönlü risklere dikkat çekildi.

Barclays yılsonu enflasyon beklentisini 0,7 puan artışla yüzde 11’e yükseltti. JPMorgan ekonomisti Yarkın Cebeci de enflasyonun son 4 ayda beklentilerin üzerinde gerçekleştiğine ve emtia fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek yılsonu TÜFE beklentisini yüzde 10,5’den yüzde 11,2’ye çıkardı. Cebeci, enflasyondaki yukarı yönlü riskler nedeniyle martta 100 baz puan faiz artışı beklediklerini belirtti.