Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi bir kez daha Euro Bölgesi'ni ekonomik durgunluktan çıkarma çabasıyla hukuksal sınırları test edecek.

Draghi, geçtiğimiz hafta ekonomik görünümde iyileşme olmaması durumunda parasal teşvik sözü verdiğinde, seçeneklerden birinin büyük ölçekli hazine tahvili alımına devam etmek olduğunu söylemişti.

Draghi, ayrıca bir kurumun ne kadar borç alabileceğine dair yasal sınırın yükseltilebileceğini söylemişti.

Bu durum potansiyel bir yasal sorun çıkarabilir, zira bu limitler, AMB'nin hükümetleri fonlamak için para basmasını yasaklayan kanunun dışına çıkmasını önlemek için getirilmişti.

Avrupa Briliği’nin en üst düzey mahkemesi parasal genişlemenin yasal olduğunu söylerken, parasal genişlemenin başarısı açısından en büyük alıcılardan biri olduğu için kritik öneme sahip olan Almanya’da ise yargı henüz nihai kararını vermedi.

Alman mahkemesi Salı günü, karar vermeden önce, 30-31 Temmuz’da AB Adalet Divanı’nın rehberliğini yeniden inceleyeceği yeni oturumlar düzenleyeceğini belirtti.

Alman ekonomist ve bu konuda sözcü olarak konunun müştekilerinden birisi olan Bernd Lucke, “Zayıflatılmış ekonomik koşullarda AMB varlık alımına devam ederse Federal Anayasal Mahkeme’de başarı şansımız yükselir. Diliyorum ve zannediyorum ki mahkeme onları derhal durduracaktır” dedi.