Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının acil kullanımına onay verdi.

Örgütten 2020'nin bitmesine saatler kala yapılan yazılı açıklamada, Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile geliştirdiği aşının acil kullanımına onay verildiği aktarıldı.

DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Dr. Mariangela Simao konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Bu, Kovid-19 aşılarına küresel erişim sağlamaya yönelik çok olumlu bir adım." değerlendirmesinde bulundu.

Simao, dünyada ihtiyaç duyulan tüm ülkelere aşıların eşit şekilde dağıtımı için büyük bir küresel çabaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

DSÖ ve ortaklarının "güvenlik ve etkinlik standartlarına ulaşan diğer aşıları değerlendirmek için gece gündüz çalıştığını" belirten Simao, salgını sona erdirmek için tüm ülkelerin kritik aşı tedarikinin sağlanmasının hayati önem taşıdığının altını çizdi.

Türkiye de anlaşma imzalamıştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin de Pfizer-Biontech aşısı için anlaşma imzaladığını belirtmişti. Koca, "Yapılan anlaşmaya göre bu yıl için ayrılan, depolarda hazır beklediğini Prof. Dr. Uğur Şahin hocamızın açıkladığı doz miktarı 550 bin dozdur. Bu miktarın Türkiye'ye yıl sonuna kadar ya da ocak ayı başında gelmesi beklenmektedir" ifadelerini kullanmıştı.