Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Enflasyonda yükseliş ivmesi Eylül ayında da devam ederek 16. ayına girdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Eylül'de tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83,45 arttı.

Verilere göre aylık enflasyon Eylül'de yüzde 3,08 olarak kaydedildi. Çekirdek göstergelerdeki yükseliş hareketi Eylül ayında da devam etti. Buna göre Eylül'de yıllık çekirdek enflasyon yüzde 68,09 oldu.

Üretici fiyat endeksi de Eylül'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 151,50 artışla yükselmeye devam etti. Aylık üretici enflasyonu yüzde 4,78 oldu.

Eylülde tüketici fiyat endeksinde kapsanan 144 temel başlıktan 18 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 2 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 124 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

En yüksek yıllık artış ulaştırmada

Ana harcama gruplarına bakıldığında tüketici fiyatlarında en yüksek artışın yaşandığı ana harcama grubu yüzde 117,66 ile ulaştırma grubu oldu. Ulaştırmayı yüzde 93,05 ile gıda ve alkolsüz içecekler; yüzde 89,68 ile ev eşyası grubu takip etti.

Aylık değişime bakıldığında en yüksek artış yüzde 9,99 ile konut grubunda yaşandı. Bu grubu yüzde 6,99 ile eğitim; yüzde 3,40 ile haberleşme izledi.

Eylül ayında doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam gelmişti.

G20'de enflasyon şampiyonu Türkiye

G20 ülkelerinin açıklanan son enflasyon verileri dikkate alındığında Türkiye'nin liderliğinin de devam ettiği görüldü.

Türkiye'yi yüzde 78,5 enflasyonla Arjantin, yüzde 14,3 ile Ukrayna ile savaşta olan Rusya izledi.

TCMB politika faizi ile enflasyon makasında yeni rekor

Veriler enflasyonla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi arasındaki makasın rekor seviyeye yükseldiğini gösterdi.

Buna göre söz konusu makas 71,5 puana yükseldi.

Enflasyonda yükseliş ivmesi devam ederken Eylül toplantısında TCMB'nin 100 baz puan daha faiz indirmesi bu makasın açılmasına neden oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamalarda faiz indirimlerinin devam edeceğini ifade etmişti.

Piyasa beklentisinin altında kaldı

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin Eylül ayında tüketici fiyat endeksinin aylık yüzde 3,6; yıllık ise yüzde 84,5 seviyesinde artması yönündeydi.

Ankette Eylül ayına ilişkin aylık enflasyon için en düşük beklenti yüzde 3, en yüksek beklenti yüzde 4,5 olmuştu. Yıllık enflasyon için ise en yüksek tahmin yüzde 85,9 , en düşük ise yüzde 83 seviyesinde gerçekleşmişti.

İlgili haberler

Öncü göstergeler yükselişe işaret etmişti

Enflasyonda öncü göstergeler olarak kabul edilen Türk-İş gıda enflasyonu ve İstanbul perakende fiyatlar endeksi Eylül ayında fiyatlardaki artış ivmesinin devam ettiğine işaret etmişti.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 5,15; bir önceki yıla göre yüzde 130 arttığını; açlık sınırının ise 7,245 TL ile mevcut asgari ücretin 1,745 TL üzerinde gerçekleştiğini açıkladı.

İTO'nun ölçtüğü İstanbul enflasyonu ise Eylül'de 3 hanelere çıktı.

İstanbul'da Eylül'de önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 6,06, toptan fiyatlar ise yüzde 2,94 arttı.

Söz konusu veriler yıllık bazda incelendiğinde, perakendede yüzde 107,42, toptan fiyatlarda yüzde 98,17 artış yaşandı.