Advertisement
HABERLER ABONE OL

Japonya'nın Osaka kentinde dünya liderleriyle kritik görüşmeler gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi'nde düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunuyor. Erdoğan yaptırım konusuna dair "Sayın Trump bugün bu konuya açıklık getirdi. Böyle bir şeyin olmayacağını da kendisinden özellikle dinlemiş olduk." dedi. Erdoğan S400'lerin teslimat sürecinde olduğunu söyledi ve "teslimat sürecinde olan böyle bir sözleşmeyi inkar etmemiz Türkiye gibi bir devlete yakışmaz, bu iş bitti." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Mültecilere yönelik Türkiye'nin ortaya koyduğu çabaları ifade etme fırsatımız oldu. Türkiye'nin yardım ve hizmetlerini sürdürebilmesi için uluslararası toplumun yük paylaşması gerektiğini ifade ettik. Suriye'deki savaştan kaçan insanlara kapılarımızı açtık. Bu insanlar için BM hesaplarına göre, kullandığımız kaynak 37 milyar doları aşmış bulunuyor.

Diğer Batılı kardeşler insanlık sınavını geçemedi. Mülteci kamplarından yansıyan fotoğrafları hepimiz gördük. Aylan bebeğin en acı trajedisine şahit olduk. Bu politikalar değiştirilmedikçe, minik yavrular deniz kıyılarında ölmeye devam edecek.


İnsan hakları konusunda diğer ülkelere karne düzenleyen gelişmiş Batılı devletler temel insanlık sınavından maalesef geçemedi

Uluslararası ticaret zirvenin en önemli konularından biriydi.

İklim konusu G20'nin en önemli konularından biriydi. Biz en başından beri hakkaniyetli bir yaklaşım olması gerektiğinin altını çiziyoruz. Ülkemize Paris ve Buones Aires zirvelerinde verilen sözlerin gerçekleştirilmesini, tutulmazsa adım atmayacağımızı söylüyoruz.

G20 ülkelerinin terörizmle mücadele konusunda ilkeli, tutarlı ve kararlı bir duruş sergilemesi gerekiyor. Terörün kanlı yüzüyle son dönemde birçok ülke yüzleşti. Tüm devletlerin teröre 'terör' deme erdeminin artık göstermesi gerekiyor. Suriye sınırında ciddi ayrım yaşanıyor. Etnik temizlik yaşanan, insanları topraklarından eden terör örgütleri el üstünde tutuluyor. Ülkemize darbe girişiminde bulunan FETÖ terör örgütü bazı ülkeler tarafından el üstünde tutuluyor. Uluslararası toplum Breivik katliamından ders çıkarmamış, benzer ırkçı saldırılar devam etmiştir.

Demokrasiye kasteden darbecilerin 'siyasi sığınmacı' kılıfı altında korunması ve kollanmasının faturası tüm insanlık için ağır olacaktır.


"KAŞIKÇI CİNAYETİ İÇİN AYNI HASSASİYETİ BEKLİYORUZ"

Biz bu hassas tavrı merhum gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde de gösterdik. Kaşıkçı cinayetinin üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz. Kaşıkçı cinayetinin, en üstten en alta kadar sorumlularının tamamından hesap sorulması, uluslararası toplumun öncelikli görevidir.
BM raportörü Callamard'ın raporunun arkasında durarak adım atmasını bekliyoruz. Sorumluların en alttan en üste kadar yargılanmasını bekliyoruz.

"MURSİ İÇİN ADLİ TIO İNCELEMESİ YAPILMADI"

Mısır'ın seçimle başa gelip, darbeyle indirilen eski Cumhurbaşkanı Mursi için de aynı adımı bekliyoruz. Duruşma salonunda vefat etmiş, yarım saat hiçbir müdahale yapılmaksızın gelişen durum demokrasi ve insanlığa sahip çıkılmasını beklerdik. Mursi'nin ölümünde adli tıp incelemesi yapılmadı.

Bu tür olaylar yapanın yanında kar kalırsa dünyanın geleceği, dünya açısından, dünya siyaseti açısından da tehlikelidir. Zirvede bunu liderlerle görüştük. Üzülerek belirtmek isterim ki, bazı Batılı ülkeler Mısır'daki idamlar karşısında üç maymunu oynuyor. Konu Türkiye olunca darbeciler için idamın tartışılmasını kabul edilemez bulanlar maalesef Mısır'daki idam cezalarına seslerini çıkarmıyor.

Hayattaki her şey gibi teknoloji de insan için var, ancak teknoloji ciddi tehditleri de beraberinde getiriyor. Hiçbir kontrol olmayan sosyal medyadaki provokatif haberler hızla yayılıyor. Siber saldırılar büyük şirketlerden, demokratik seçimlere karşı her şeyi tehdit ediyor.

"TRUMP YAPTIRIM KONUSUNU KENDİ AÇIKLADI"

Az önce Sayın Trump'ın da basın toplantısı oldu. S-400'ler teslimat sürecindedir. Böyle bir sözleşmeyi inkar etmemiz Türkiye gibi bir devlete yakışmaz. Bu iş bitti. Biz Amerika'yla da Patriot almak için Obama döneminde adım atmıştık, Kongre'nin müsaade etmediğini söyleyerek, satışı gerçekleştirmediler. En uygun şartlarda bunu Rusya'dan aldık. Yaptırımlar konusunda Trump bugün de açıklama getirdi, böyle bir şeyin olmayacağını kendisinden dinlemiş olduk. S-400 olayı bir taraftan yürürken, ABD'den şu an 100 tane Boeing uçağı alıyoruz.

F-35 konusunda, 1 milyar 400 milyon dolar ABD'ye ödememiz var. Bir üretici değil, ortak üreticiyiz. 4 tane uçak verildi, toplamda 116 uçak alacağımız var. Ödemeler yapılır, beklenti içindeyiz. Altta birilerinin yaptığı açıklamalarla hiç örtüşmüyor. Bizim ikili ilişkilerimizi bozmayacağını düşünüyoruz.

Doğmamış çocuğa don biçilmez. Kaşıkçı cinayeti konusunda ABD de BM de bu işin peşinde. Yapanın yanına kar kalmayacak.

"SELMAN'IN TÜM KAYITLARDAN HABERİ VAR"

Muhammed bin Selman'la görüşmedim. Kaşıkçı'nın öldürülmesi esnasındaki bilgiler, kayıtları hepsini dinledim. Bu kayıtları dinlediğim için biliyorum. Selman'a istihbaratçılarımız dinletti, bunu onlar da biliyorlar. Burada söylenemeyecek kadar ağır ifadeler söz konusu. Türkiye'ye 2 uçakla gönderilen 15 kişi bu olayın failleridir. Bu olayı ortaya çıkarması gereken kişi Selman'dır. Başka yerde aramalarına gerekir. Her şeyden önce bir insan öldürülüyor, o kadar hafif mi? Uluslararası basının daha fazla bu olayı kaleme alması lazım. Dolar her şeyi satın alıyor mu? Her şeyi alamaz. Kalemi satın alamaması lazım.

Haberturk.com