Advertisement
HABERLER ABONE OL

Habertürk'ün haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada sanayi sicil belgesi sahipleri ve ihracatçı birliği üyelerine yapılacak Döviz satımlarına muafiyet getirdiklerini, konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararının yarın Resmi Gazete'de yayınlanacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Artık ihracatçılar döviz satın alırken kambiyo vergisi ödemeyecek. Böylece döviz spekülasyonlarını önlemek için aldığımız tedbirlerin ihracatçılarımızı etkilemesinin de önüne geçiyoruz" dedi.

'KURDAKİ YÜKSEKLİK İHRACATÇI İÇİN BÜYÜK İMKANLAR GETİRİYOR'

Kura da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Döviz kurundaki yükseklik ihracatımız için büyük imkanlar getiriyor." diye konuştu.

'BİZ SİZE GÜVENİYORUZ, SİZ DE BİZE GÜVENİN'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nisan ayı itibariyle yıllık cari açığın 8.6 milyar dolara indiğini söyledi ve ekledi: "Kendinize, ülkenize güvenin. Elinizdeki imkanları yatırıma, ihracata yöneltin. Biz size güveniyoruz, sizin de bize güvenmenizi istiyoruz. Türkiye'yi cari açık veren bir ülkeden cari fazla veren bir ülkeye taşımaya çok yaklaştık.."

'1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE İHRACAT YAPAN FİRMA SAYISI 10'DAN 13'E ÇIKTI'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ihracat rakamlarına ilişkin de, "Bu yıl mayıs itibariyle ihracatımız 171,4 milyar dolara çıkmış bulunuyor. İhracattaki yükseliş olumlu ancak yetersiz. Bir an önce 200 milyar dolar sınırını geçmemiz gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. 1 milyar dolar üzerinde ihracat yapan şirket sayısının 10'dan 13'e çıktığını kaydeden Erdoğan bu sayısının yetersiz olduğunu vurguladı. Erdoğan, tek pencere sistemiyle tüm bilgi ve belgeleri artık tek bir başvuru noktasından sunduklarını, ihracatçıları desteklemek için bu yıl 3.1 milyar lira kaynak ayırdıklarını kaydetti.

'G20 ZİRVESİNDE İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPACAĞIZ'

Uluslararası ilişkilere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ay sonunda Osaka'daki G-20 zirvesinde ülkeler arasındaki konuları Trump, Şi ve Putin ile ikili görüşmelerde ele alacağız. 2 Temmuz'da Çin Halk Cumhuriyeti'ne geçerek Türkiye-Çin müzakeresi yapma fırsatı bulacağız" dedi.

'BÜYÜK FOTOĞRAFI OKUYAMIYORLAR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:" 15 Temmuz darbe girişimini tiyatro olarak görenler gafil değilse art niyetlidir. S-400 sistemini sıradan bir tartışma olarak görenler varsa bu büyük fotoğrafı okuyamıyor demektir. Biz hiçbir Suriyeli'ye maaş bağlamadık. Doğu Akdeniz'deki petrol ve doğal gaz arama çalışmalarını basit bir şey olarak görenler varsa bu konudan bir şey anlamıyor demektir. Biz bize ayrılmış yerlerde aramalarımızı yapıyoruz. 4 gemimiz var, bunlardan ikisi sondajdır ikisi de aramadır. Artık bunlar bize ait gemiler. Birileri kaşını gözünü oynatırsa, biz de bütün fırkateynlerle, uçaklarla beraber gerektiğinde gemilerimizin yanında yerimizi alıp çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Talimat vermişler tutuklatacaklarmış gemilerdekileri, avucunuzu yalarsınız, neyi tutuklatıyorsunuz. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor. Filistin, Libya, Irak'taki çekişmeleri mahalli çekişme olarak görenler varsa hiç kusura bakmasınlar ayakta uyuyorlar demektir. Biz bir kabile devleti değiliz. Bizim devraldığımız tarih 2200 yıla dayanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı aramalardan çekilmemizi istiyor, sen ne diyorsun ya, biz buralara kıyıdaşız, Kıbrıs'ta garantörüz. Türkiye garantör, Yunanistan garantör, İngiltere garantör. Sen kimsin? Biz yükümüzün ağırlığını iyi biliyoruz. Ama sen bu yükün farkında değilsin."

'SADECE BİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLECEK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul seçimlerine ilişkin olarak da şu sözleri sarf etti: "Sadece bir belediye başkanı seçilecek. Seçimdir daha doğrusu olması gereken neyse o olacak. Milli iradenin tecellisidir. Yurt dışı medya, sicil toplum örgütleri, terör örgütleri neden bu seçimle bu kadar çok ilgileniyor? Bazıları bu seçime neden böyle bakıyor. Biz terör örgütlerine karşıyız. Terör örgütlerinin desteklediği yapılara da karşıyız. Demokrasiye ve hukuka saygısı olan herkesin pazar günkü seçimin sonucuna rıza göstermesi, teslim olması şarttır. Demokrasi ve ekonomiyi bir arada zikrediyorum. Cari açığın fazlaya dönüştürülmesini inşallah sağlayacağız, bundan endişeniz olmasın."

https://www.haberturk.com/cumhurbaskani-erdogan-dan-onemli-aciklamalar-2493160-ekonomi