Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

HANDE BERKTAN

Elektronik ortamda alışveriş bu yıl da rekor büyümesini sürdürdü. Bloomberg HT’de Gündem Teknoloji programına katılan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, e-ticaret hacminin bu yıl sonunda 700 milyar TL’ye ulaşmasını beklediklerini söyledi.

E-ticaret yapan işletme sayısı 800 bine yükseldi

Büyümeye ilişkin konuşan ETİD Başkanı “Pandemide yapılan yatırımların meyvesini almaya başlıyoruz. Bu yılın ilk 6 ayında büyüme geçen yıla göre yüzde 117 oldu, dolayısıyla ilk 6 ayda geçen yılın hacim büyüklüğünü yakaladık. Bu yılı geçen yıla göre işlem hacminde yüzde 120 artış ile 700 milyar TL üzerinde kapamayı öngörüyoruz. Kasım kampanyalarını iyi geçirdik. Kargo şirketleri, platformlar altyapı yatırımları yaptı. E-ticaret yapan işletme sayısı pandemi sonrası 500 bin iken bu yıl 800 bin oldu. Bu işletmelerin çoğu KOBİ. Arz çeşitliliği, teslimat çeşitliliği gibi kolaylıklar sayesinde e-ticarette işlem hacmi arttı.” dedi.

E-ticaretin perakende içerisindeki payı yüzde 20’ye ulaştı

Perakende içerisinde e-ticaretin aldığı paya dair Emre Ekmekçi “E-ticaretin perakende içerisindeki payı, 2020 yılında yüzde 15, 2021 yılında yüzde 17 ve 2022 yılında yüzde 20’ye ulaştı. Yani tüketicinin yaptığı her 5 alışverişten biri online taraftan yapılıyor. Bu çok önemli bir eşik. Çin ve Kore’de e-ticaretin toplam perakende içerisindeki payı yüzde 40’lar civarında. Türkiye, dünya ortalamasının halen birkaç puan altında.” açıklamasını yaptı.

E-ticaretin ihracat içerisindeki payı yüzde 1,4

Toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 1,4, dünya ortalaması ise yüzde 4 olan e-ticarette, kategorilerin performansına dair ETİD Başkanı “Üretici ülke konumundaki ülkemizin gideceği daha çok yol var. Türkiye’den yurt dışı pazar yerlerinde başarılı olan duyulmamış çok başarılı işletmeler var. Dijitalin önemli bir avantajı, yurt içinde perakende zincirlerinde belki rafta zor yer bulan bir marka, e-ticaret sayesinde dünyanın en lüks yerlerinde ürününü satabiliyor. Online ile üretici dünyanın herhangi bir noktasında müşteriye ulaşabiliyor. Biz buna 'ticaretin demokratikleşmesi' diyoruz.

E-ticarette hızlı büyüyen kısım, süpermarket kategorisi oldu. Özellikle hızlı teslimatla beraber enflasyon etkisi ev temizlik ve gıda ürünlerine olan talebi arttırdı. Diğer yanda havayolu kategorisinde artış bu yıl yüzde 400 oldu. Bu kategoride baz etkisi var, pandemide en çok etkilenen kategoriydi. Elektronik cihazlardaki artış oranı yüzde 200 oldu. Tüketiciler artık daha kişiselleştirilmiş hizmet bekliyor. Verinin işlenmesi ve yapay zekânın buna göre uygulanması önümüzdeki süreçte en fazla katma değer sağlayacak unsur olacak. Yapay zekadan tam anlamıyla henüz yararlanmıyoruz, kullanımı konusunda henüz işin başındayız.” değerlendirmesini yaptı.