Advertisement
HABERLER ABONE OL

Euro Bölgesi'nde ekonomik güvendeki toparlanma ivmesi Haziran ayında da devam etti.

Bölgede Haziran ayına ilişkin ekonomik güven endeksi, ekonomilerin yeniden açılmasının etkisiyle 117,9 seviyesine yükseldi. Böylelikle endekste 21 yılın zirvesi görülmüş oldu.

Mayıs ayında endeks 114,5 olarak kaydedilmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ise Haziran ayında endeksin 116,5 olması yönündeydi.

Salgın önlemlerinin gevşetilmesi özellikle hizmet sektörü güveninde önemli sıçramaya yol açtı. Verilere göre Mayıs ayında 11,3 olan hizmet sektörü güveni 17,9 seviyesine yükseldi. Ekonomistlerin bu veriye ilişkin beklentisi 14,8 olmuştu.

Hizmet sektörü kadar hızlı olmasa da sanayi sektörü güveninde de artış izlendi. Haziran ayında Euro Bölgesi'nde sanayi güven endeksi 12,7 oldu. Mayıs'ta endeks 11,5 olarak gerçekleşmişti.

6 büyük ülkenin 5'inde güven yükseldi

Ülkeler bazında bakıldığında Euro Bölgesi'nin 6 büyük ekonomisinde güvenin Haziran ayında yükseldiği izlendi. Sadece İspanya'da bu dönemde güvenin düştüğü görüldü.

Güvenin yükselmesinde Haziran ayında salgın önlemlerinin belli ölçülerde gevşetilmesi etkili oldu. Ekonomilerin açılması, istihdam görünümünü olumlu yönde etkilerken, bu kanal üzerinden Tüketici Güvenini de destekledi.