Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) acil durum teşviki Euro Bölgesi'ndeki nakit fazlasını ilk kez 3 trilyon euronun üzerine çıkardı.

Merkez bankasının son likidite güncellemesine göre finans kurumları AMB'de park halinde duran para miktarını altı aydan kısa bir süre içerisinde 1 trilyon eurodan fazla artırdı. Politka yapıcıların pandemiden kaynaklı hasarı dengelemek için bankalara ucuz kredi sağlaması ve hızlı bir şekilde tahvil alımı yapması likidite artışında etkili oluyor.

Likidite koşulları, AMB'nin pandemiden toparlanmaya yardımcı olmak için TLTRO olarak bilinen program kapsamında faizleri eksi yüzde 1'e kadar düşürmesiyle birlikte sıra dışı ölçüde gevşedi. Bu, merkez bankasının kredi verilmesi için para ödediği anlamına geliyor.

Bankalar nakit fazlasını kötü günler için saklayacak ya da ekonomiyi canlandırmak için borç verebilecekken, paranın neredeyse tamamı merkez bankasında rezerv olarak depolanarak likidite fazlasına neden oldu. AMB'nin son verilerine göre sistemdeki nakit fazlası 3.085 trilyon euroya çıktı.