Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Halihazırdaki Fed Başkanı Jerome Powell sadece ABD Başkanı'nın eleştirileriyle mücadele ederken dün hayatını kaybeden Fed eski Başkanı Paul Volcker, o dönemdeki politikasıyla ABD halkının büyük bir kesiminin öfkesine maruz kalmıştı.

92 yaşında hayatını kaybeden ve ABD'nin yüksek enflasyon döneminde Fed Başkanı olarak görev yapan Volcker enflasyon politikası nedeniyle ABD'li çiftçiler, inşaatçılar gibi birçok kesimin tepkisini çekmişti. Volcker'in biyografisini yazan William Silber "Herkes ona çok öfkeliydi. İnsanların yüksek kredi faizleri nedeniyle ona arabalarının anahtarlarını gönderdiği gibi bazı hikayeler var" yorumunu yaptı.

1979'da Jimmy Carter döneminde göreve başlayan Volcker 1983 yılında Ronald Reagan döneminde de 2. kez Başkan olarak atanmıştı.

Volcker ilk Başkan olduğu dönemde çift hanelere ulaşan enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını % 21.5 ile benzeri görülmemiş seviyelere yükseltmişti.

Enflasyon o dönemde zirve yaptı


Volcker'in faiz artışı sonrası işsizlik oranı % 10.8'e çıkmış, ekonomi de resesyona girmişti. Enflasyon zirveden düştüğünde oluşan hasar nedeniyle Volcker da sayısız düşman kazanmış, çiftçiler traktörleriyle Fed binasının önüne giderek protesto etmiş, otomobil satıcıları satış yapamadıkları gerekçesiyle kendisine protesto amacıyla araba anahtarlarını göndermişti.

Carter'ın ardından ABD Başkanı olarak göreve gelen Ronald Reagan Volcker konusunda temkinliydi, Volcker yıllar sonra yaptığı açıklamada o dönemde Reagan ve danışmanı James Baker ile gizli bir toplantı yaptıklarını, Baker'ın kendisine Başkanlık seçimi kazanana kadar faiz artırmaması konusunda baskı yaptığını anlatmıştı.

Beyaz Saray, o dönemde 7 Fed Yönetim Kurulu Üyesi'nden 4'üne Volcker'ın görüşlerine muhalif olan kişileri atamış, bu muhalefet Volcker'in görevinin 2. döneminde 1987'de istifa etmesine neden olmuştu.

Enflasyon 1983 yılında % 4'ün altına indiğinde kendisine yönelik tepkiler de azalmıştı. Volcker'ın adımları hala tartışılsa da enflasyon o dönemden bu yana kontrol altında kaldı. Fed Başkanı Jerome Powell Volcker'in ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek "O kamu hizmetinden daha büyük bir görev olmadığını düşünen biriydi" ifadesini kullandı.

 

 

Marketwatch