Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Merkez Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası’na dayandırılan veriler, doların FOMC’nin önceki 4 sıkılaştırma döngüsünde ortalama yüzde 4.1 gerilediğini gösteriyor.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçtiğimiz 9 ayda yüzde 7’den fazla yükseldi. Bu dönemde dolar 31 para biriminden 29’u karşısında değer kazandı.

ABD ekonomik büyümesindeki iyileşme ve enflasyondaki yükselişle faiz artış beklentilerinin artması dolar rallisinde etkili oldu.

Commonwealth Bank of Australia Stratejistleri “Tarih, FOMC’nin sıkılaşma dönemlerinin özellikle ilk aşamasında doların yükselmekten ziyade düştüğünü gösteriyor” değerlendirmesini yaptı. Stratejistler yatırımcıların faiz artışını küresel büyümede iyileşme göstergesi olarak değerlendirdiğini ve bu dönemde genelde emtia ve Asya para birimlerinin dolar karşısında yükseldiğini belirtti.

Bloomberg’in anketine katılan 88 ekonomistin tümü Fed’in 2 gün sürecek toplantısının ardından yarın faiz artırmasını bekliyor. Yılın tamamında toplam 7 faiz artışı fiyatlanıyor.

Ancak dolarda yükseliş bekleyenler de var. Fed’in yarın akşam beklenenden daha şahin tonda söylemi dolarda yukarı yönlü etkiye neden olabilir. Melbourne’deki Capital.com’dan Brian Gould yüksek getirili para birimlerinin orta vadede ilgi çekici olabileceği ve dolarda daha fazla yükseliş görülebileceğini belirtti.