Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Goldman Sachs, Avrupa’da artan enerji fiyatlarının bu kış elektrik kesintilerinin yaşanmasına dair riskleri artırdığını belirtti. Banka, özellikle havaların daha da soğuması ve düşük doğalgaz stoklarının elektrik kesintisi ihtimalini artırabileceğini vurguladı.

Goldman Sachs analisti Samantha Dart paylaştığı bir müşteri notunda, yükselen doğalgaz fiyatlarının halihazırda sıkı olan piyasayı dengelemek için bir arz-talep dengelemesini tetikleyebileceğini ama bunun çoktan fiyatlandığını söyledi. Bunun sonucu olarak da kışın ortalamaların üzerinde bir soğuklukta geçmesiyle Avrupa’nın Asya ile likit doğal gaz (LNG) ithalatı için rekabet etmek zorunda kalabileceğini söyledi.

Dart, hem Avrupa hem Asya’da kışın ortalamarın üzerinde sdoğuk geçmesiyle Avrupa’ya gönderilen LNG’nin gaz stoklarındaki azalmayı engelleyebilecek miktarda olmayabileceği riskini de göz ardı etmemek gerektiğini söyledi.

Dart, “Böyle bir durumda Avrupa’daki fiyat denge mekanizmasının sadece talebi yok edecek derecede gaz ve enerji fiyatlarının yükselmesi olabilir. Bu da enerji talebini baskılayarak sanayi sektöründe elektrik kesintilerine neden olabilir” dedi. Goldman Sachs, doğalgaz fiyatlarındaki yükselişin petrol piyasalarına da sıçrayabileceğini de belirtti.

Emtia rallisinde başı enerji çekiyor

ABD’de açıklanan enflasyon verileri her ne kadar aylık bazda son 7 ayın en düşük artışını kaydetse de emtia fiyatlarındaki yükseliş küresel maliyetlerde artış sinyali vermeye devam ediyor. Bloomberg Emtia Spot Endeksi aralıksız üç günlük yükselişini yüzde 1’in üzerine taşırken, son 10 yılın zirvelerindeki seyrini sürdürüyor. Emtia endeksinde petrol, benzin ve doğalgazın ağırlığı yüzde 30 civarında bulunuyor.

Avrupa’daki doğalgaz fiyatları da tedarik sıkıntıları ve kışın yaklaşmasıyla beraber rekor tazelemeye devam ediyor. Elektrik fiyatları da artan doğalgaz fiyatlarıyla birlikte yükseliyor.

Avrupa doğalgaz göstergesi Hollanda 1 ay vadeli doğalgaz fiyatları yüzde 5,8 yükselişle megawattsaat başına 69,60 euroya yükselirken İngiltere'deki muadil gösterge de yüzde 5,8 yükselişle rekor kırdı. Almanya’da gelecek yıl için elektrik fiyatları yüzde 4,2 artarak megawatsaat başına 103,92 euroya tırmandı.