Advertisement
HABERLER ABONE OL

Koronavirüs salgını birçok sektörde istihdamı baskılarken bankacılık sektöründe de işten çıkarma planları hız kazandı.

Bloomberg'in haberine göre Goldman Sachs son 3 aydaki ikinci işten çıkarma adımını atmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi olan kaynakların Bloomberg'e verdiği bilgiye göre ikinci turda azaltılacak pozisyon sayısı 400'ü aşmayacak. Bunun yanında habere göre yöneticiler 2021 yılında daha büyük işten çıkarmalara hazırlanıyor.

Goldman Sachs’ın dahil olduğu büyük ABD bankaları pandeminin başlarında geniş çaplı işten çıkarmalardan kaçınacaklarını açıklamışlardı. Sektörün dayanıklılığı koronavirüs salgınının sürmesiyle birlikte azalıyor. Salgınla birlikte bankaların yöneticileri maliyet azaltım tedbirlerini yeniden gözden geçirmeye başladı. Goldman ocak ayında maliyetleri 1 milyar dolardan fazla azaltma hedefi belirlemişti. Banka bu hedefe nasıl ulaşacağını inceliyor.

Goldman Sachs sözcüsü Eylül ayında yaptığı açıklamayı tekrar ederken “Salgının başlangıcında banka işten çıkarmaları dondurduğunu açıklamıştı. Banka ılımlı işten çıkarma sayılarıyla yola devam etme kararı almıştı” yorumunu yaptı.

2020 yılında küresel bankacılık sektöründe Avrupalı bankaların öncülüğünde geniş bir işten çıkarma dalgası yaşanıyor.

Bloomberg'in derlediği verilere göre 2020'de küresel bankacılık sektöründe işten çıkarmalar 75 bin 368 oldu. Geçen yıl bu rakam yaklaşık 80 bin olarak gerçekleşmişti. Verilere göre küresel olarak bankacılık sektöründeki işten çıkarmaların yüzde 80'i Avrupalı bankalardan geldi.

Son gelen haberlere göre Banco Santander Polonya biriminde 2 bin çalışanı işten çıkarmayı planlıyor. Avrupa'nın bir başka önde gelen bankası Hollandalı ING ise 2021 yılı sonuna kadar çalışanlarının sayısında bin kişilik azaltma öngörüyor. İngiliz Barclays bankası ise daha çok teknoloji ve perakende bankacılık birimlerinde olmak üzere 1.070 pozisyonda işten çıkarma hedefliyor.