Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya hükümetinin yaptığı açıklamaya göre, Google ve Facebook yerel medya şirketlerinin ürettiği ve arama motorlarında gözüken haberlere para ödemek için anlaşmaya varmaya yakın.

Avustralya Hazine Bakanı Josh Frydenberg, haftasonu Faceok CEO’su Mark Zuckerberg ve Google’dan mevkidaşı Sundar Pichai ile konuyla ilgili görüştü. Frydenberg, Australian Boadcasting’e gönderdiği bir notta “Önemli bir anlaşmaya varmaya çok yakınız.” dedi.

Google ve Facebook, Avustralya’da medya şirketlerine ürettikleri haberler için para ödenmesini öngören yasa tasarısına karşı çıkıyordu. Google tasarının yasalaşması halinde, arama motoru faaliyetlerini ülkede durdurma tehdidinde bulunmuştu.

Parlamento bu hafta yasa tasarısını tartışacak fakat öncesinde teknoloji devlerine yasa geçmeden önce medya şirketlerine tazminat ödemeleri için bir ön anlaşma öneriyor. Facebook görüşmelerle ilgili yorumda bulunmaktan kaçınırken, “Yasa tasarısıyla ilgili endişelerimizi Avustralya hükümeti ile görüşüyoruz.” dedi.

Yasada ne var? Şirketler ne teklif ediyor?

Eğer Facebook ve Google ile anlaşmaya varılamazsa, Avustralya’nın haberler için ödeme yasası Kanada ve Avrupa birliği gibi diğer ülkelerdeki düzenleyiciler için bir örnek teşkil ederek domino etkisi yaratabilir.

Google ise yayıncıları yeni ‘News Showcase’ ürünü aracılığıyla tazmin etmeyi önerdi. Yeni uygulamayla beraber Google, iyi derlenmiş ve organize edilmiş haberleri hikaye şeklinde insanlara önerecek. The West Australian’ın sahibi Seven West Media ise Google ile Showcase özelliğinde uzun dönem ortaklık için anlaşmaya vardığını duyurdu.

Yasa tasarısı arama motorları ve sosyal medya sitelerinde gösterilen haberlerin içine tıklanmadan gözüken kısımları için Google ve Facebook’un medya şirketlerine ödeme yapmasını öngörüyordu.