Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türk Ekonomi Bankası'nda (TEB) Fransız BNP Paribas ile eşit ortaklığa sahip Çolakoğlu Grubu'nun birleşme sonrasında yaptığı anlaşmanın detayları netleşti. The Lira'nın haberine göre, detaylar, Fransız BNP Paribas'nın 2012 yılı bilançosunun açıkladığı Finansal Raporu'nda yer alıyor.

Buna göre, Çolakoğlu Grubu'nun 15 Şubat 2012 tarihinden bu yana, belirlenecek bir "adil fiyat" üzerinden TEB'in çatı kuruluşu olan TEB Holding'deki hisselerini Fransız ortağına satma opsiyonu bulunuyor.
 
Opsiyon anlaşması aynı zamanda, 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren Çolakoğlu Grubu'nun hisselerini satmak istemesi halinde, BNP Paribas'nın minimum 1 milyar 663 milyon Türk Lirası ödeme garantisini de içeriyor. Yani bu tarihten itibaren Çolakoğlu Grubu "Satıyorum" derse, Fransız ortak bu fiyatı ödeyeceğini garanti ediyor.

20 Şubat 2013 kapanışı itibariyle TEB'in piyasa değeri, 4 milyar 386 milyon TL. Çolakoğlu Grubu ile BNP Paribas, TEB Holding'de eşit ortak konumunda. TEB Holding'in bankadaki payı yüzde 55. Buradan hareketle, TEB Holding'in TEB'deki hisselerinin piyasa değeri 2 milyar 412 milyon TL'ye denk geliyor. Eşit ortaklık temelinde bakıldığında, Çolakoğlu Grubu'nun elindeki hisseler yaklaşık 1.2 milyar lira seviyesine işaret ediyor. Bu durumda 1.633 milyar liralık opsiyon, mevcut fiyatın yaklaşık 430 milyon lira üzerine denk geliyor.