Hazine Bakanlığı'ndan 'Gri Liste'ye ilişkin ilk açıklama
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin Malî Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede başarılı olamadığı için 'Gri Liste'ye alınması kararı hakkında yaptığı açıklamada, yapılan uyumluluk çalışmalarına rağmen Türkiye'nin gri listeye alınmasının hak edilemez bir sonuç ortaya çıkardığını belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Türkiye’nin FATF tarafından ‘Gri Liste’ye alınması hakkında ilk açıklama geldi.
Açıklamada, Türkiye’nin 39 üyesi bulunan FATF’nin 1991’den bu yana üyesi olduğu ve uluslararası standartlara uyumlu olarak yapılan düzenlemeler çerçevesinde gerekli adımları attığı vurgulandı.
Türkiye’nin, FATF tarafından hazırlanan rapor dikkate alınarak 27 Aralık 2020 tarihinde “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanunu”nu çıkardığı belirtilen açıklamada, 2019 FATF Raporu’nda dile getirilen 4 hususta (Terörizmin Finansmanı ve Kitle İmha Silahları alanında hedeflenen finansal yaptırımlar, iç kontrol ve iştirakler ile yaptırımlar) önemli bir gelişme sağlandığının altı çizildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin FATF standartlarına uyum için kayda değer bir gelişme gerçekleştirerek, mevzuat açısından üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiğini ve bu çerçevede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi malvarlığı dondurma kararlarını 24 saatten kısa bir sürede uygulamaya koyduğunu ve iç dondurma mekanizmasını tesis ettiğini açıkladı.
Buna ek olarak, yükümlü gruplarına risk bazlı denetim uygulandığı, yükümlülüklere uyum rehberleri hazırlandığı, gerçek faydalanıcılık sicilinin kurulduğu, MASAK’ın yeniden yapılandırıldığı belirtildi.
Kara para aklama ve terörizmin finansman suçları için ihtisas mahkemelerinin kurulduğuna dikkat çekilen açıklamada, UYAP’taki adli istatistik modülünün daha etkin hale getirildiği ve suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanında etkinliğin artırılmasına ilişkin Ulusal Strateji Belgesi’nin yürürlüğe alındığı aktarıldı.
"Ülkemizin gri listeye alınması hak edilmeyen bir sonuç ortaya çıkarmıştır"
Yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye’nin FATF raporunda tespit edilen tüm eksikliklere temas eden gelişmeler kaydedildiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Atılan bu adımlar, FATF değerlendirme sürecinde ilgili kurumlarımız tarafından bütün açıklığıyla ortaya konulmasına rağmen FATF tarafından yeterli görülmemiş ve ülkemiz gri listeye alınmıştır.
Yapılan uyumluluk çalışmalarına rağmen ülkemizin gri listeye alınması hak edilmeyen bir sonuç ortaya çıkarmıştır. Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla işbirliği içerisinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği bu listeden en kısa sürede çıkması sağlanacaktır."
Gri liste ne anlama geliyor?
FATF’in kendi sitesindeki tanıma göre, gri liste aslında kapsadığı ülkelerin artırılmış bir izlemeye tabi olmasını öngörüyor. FATF, gri listeye alınan bir ülkenin stratejik eksikliklerini belirlenen zamanda giderme taahhütünde bulunduğunu belirtiyor.
FATF, 1989 yılında kara para aklama, terörün finansmanı ve uluslararası finansal sistemin bütünlüğüne yönelik diğer benzer tehditlerle mücadele etmek amacıyla kuruldu.
Türkiye'nin de kurucu üyesi olduğu FATF, her yıl yaptığı değerlendirme toplantılarında kara paranın aklanması, terör finansmanının engellenmesi alanındaki tabloyu paylaşıyor.