Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada DİBS takas ve saklama hizmet için uluslararası saklamacı kuruluş Euroclear ile anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Bakanlık açıklaması şu şekilde:

Devlet İç Borçlanma Senetleri’ne (DİBS) takas ve saklama hizmeti verilmesi hususunda yabancı merkezi saklama kuruluşu (YMSK) Euroclear Bank ile mutabakata varılmıştır.

Euroclear Bank saklama özelliği ile yurt dışı yerleşiklerin; TL, dolar, euro ve altın cinsi Türk tahvillerine erişim sağlayabilme kabiliyetleri artacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Euroclear açıklama yaptı

Euroclear'ın açıklamasında kurum ile Bakanlık arasında varılan anlaşmanın uluslararası yatırımcıların yerel Hazine tahvili piyasasına daha güçlü erişimini sağlayacağı işaret edildi.

Euroclear'a erişimi olan ülkelerin yerel piyasalara daha güvenli ve standartlaştırılmış bir şekilde yabancı yatırımcı erişimi gibi birçok yönden fayda sağladığı belirtilen açıklamada, yerel ihraççıların daha geniş likidite havuzlarına eriştiği ve borçlanma maliyetlerinin volatilitesini düşürebileceği ifade edildi.

Açıklamada “PwC tarafından geçen yıl yapılan bir çalışmaya göre yakın zamanda Euroclear erişimi sağlayan ülkeler için borçlanma maliyetlerinin düşmesinden doğan potansiyel kazanç, 10 yıllık bir sürede GSYİH'de sağlanan 3.8 milyar dolarlık katkı ile ilişkili.” ifadesine yer verildi.