Advertisement

Önceki yazılarımızda vurguladığımız bir hususu hatırlatmak gerekir ise, 2013-2015 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alacak hedefler, "ekonomi yönetimi"nin uluslararası ve yerel ekonomi çevrelerinde izlenecek makro ekonomik politikalar adına yol haritasını takdim edeceği bir belge olma özelliği taşıyordu. Başbakan Yardımcısı Babacan ile İstanbul Finans Zirvesi'nde gerçekleştirdiğimiz röportaj sonrasında aldığımız izlenim, OVP'nin 29 Ekim veya 5 Kasım ile başlayan hafta yayınlanacağı yönündeydi.
Pazartesi gecesi gelen haber, bu açıdan şaşırtıcı oldu ve ertesi günü biz de Bloomberg HT olarak, yeni OVP hedeflerini canlı olarak verdik. Bu defa, yeni OVP'nin kritik noktalarından birisi, Türkiye'nin uluslararası derecelendirme notunun bir kademe daha yükselmesine yönelik beklentilerin dillendirildiği bir dönemde, OVP hedeflerinin bu beklentinin gerçekleşmesine katkı sağlaması umuduydu.

NOT ARTIŞINA YARIM ADIM UZAKTAYIZ
Başbakan Erdoğan'ın siyasi olarak onayladığı OVP hedeflerinin "dengeli büyüme" sürecini desteklemesi, 2013 yılı için de, temkinli büyüme ve makro ekonomik kırılganlıklarda iyileşmenin öne çıkarılması, piyasa profesyonellerinin umuduydu. Yani, "ekonomi yönetimi"nin cari açık, bütçe açığı ve enflasyonda iyileşmenin sürmesine yönelik kararlılığı ve gereken siyasi desteği almış olması, Türkiye'nin derecelendirme notunun yükselmesi adına sinyal niteliği taşıyacaktı.
Nitekim, 2013 yılı için öngörülen yüzde 4'lük büyüme hedefi, bu beklentiyi teyit eden bir veri oldu. Keza, 2012 sonu için beklenen yüzde 7.4 düzeyindeki enflasyonun, 2013 sonunda yüzde 5.3'e ineceği öngörüsü, 2011 yılında yüzde 10'ları görmüşken, 2012 sonunda yüzde 7.3'e gerileyen Cari Açık/GSYH oranının, 2013 yılında da yüzde 7.1'e çekileceği öngörüsü kritik önemde hedefler olarak belirtilebilir.
Ayrıca, 2012 yılı için yüzde 1.5 olarak öngörülmüş iken, yıl sonunda belirli bir sapmayla yüzde 2.3'ü bulması beklenen Bütçe Açığı/GSYH oranının da, 2013 yılı için yüzde 2.2 düzeyinde tutulacağı öngörüsü, makro ekonomik kırılganlıkların kontrollü olarak iyileştirileceği yönündeki kararlılığı teyit ediyor. Kimi ekonomistler, hedefler arasında belirli tutarsızlıkların olduğunu işaret etse de, OVP "Türkiye not artışını hak ediyor" anlamında bir mesaja işaret ediyor.
Umarız, bu beklenti gerçekleşir. Gerçekleştiğinde 2013 hedeflerini tutturmak daha da mümkün hale gelecek.