Advertisement

Ekonomi yönetimine bildirmemiz gereken bir reel sektör tespiti var. İş dünyası ve özellikle KOBİ'ler çok keyifsiz bir dönemden geçmekteler. KOBİ'lere ve Türkiye'nin dört bir yanında üretim mücadelesi veren reel sektöre 2012 yılı başında çizilen tablonun çok uzağındayız. Ekonomi yönetiminin küresel krizden kaynaklanan riskleri de gözeterek uygulama kararı aldığı 'yumuşak iniş' süreci, beklenenden daha sert etkilere sebep oldu. Reel sektör cephesi, 2012 yılı hedeflerinde altı çizilen makro tablodan daha sert bir durgunluk ve iç piyasa kırılmasından rahatsız.
Şirketler açısından yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerde temponun düştüğü ve ekonomi yönetiminden piyasayı ve reel sektörü heyecanlandıracak yeni açılımların beklendiği bir sürecin içindeyiz. Üçüncü çeyrek büyüme beklentisinin yüzde 2.2 ile 2.7 arasında gezindiği, dördüncü çeyrek büyümenin de bu beklentiden farklı bir performans göstermeyeceğinin vurgulandığı bir ortamda, 2013 yılına yönelik beklentiler de bozulmuş gözüküyor. Son iki haftadır katıldığımız pek çok toplantıda, bizlere 2013'ün ne kadar zor geçeceği soruluyor ve yorumlarda en az 2012 kadar zor geçecek, keyifsiz geçecek, hatta iç piyasa açısından kriz ölçüsünde daralma yaşanmasından endişe duyulan görüşler dillendiriliyor.

MİKRO TEDBİR TALEPLERİ ARTIYOR
Reel sektör Yeni Teşvik Sistemi ile 'yumuşak iniş' tedbirlerinin aynı döneme getirilmesini eleştirmekte ve Türk Ticaret Kanunu ve Çek Kanunu gibi önemli düzenlemelerde yapılan değişikliklerin de 'yumuşak inişin etkilerini daha da sertleştirdiğinden şikâyet etmekte. Üstelik, Türk Ticaret Kanunu'nda beklenen ek değişiklikler, reel sektörün ifadesiyle, kendilerini şaşırtacak şekilde bir türlü Meclis gündemine gelmiyor.
Çekte, bankaların sorumluluğunu artıracak, çeki kabul edilen firmanın güvenilirliğini test edecek yeni sistemler, yeni uygulamalar henüz hayat bulmadı. Kaldı ki, 'yumuşak iniş' olarak tanımlanan tedbirlerin beklenenden sert etkileriyle hayli durgunlaşan iç piyasada, dönen çeklerden mağduriyetin de ciddi oranda arttığı vurgulanıyor. Şirketlerin, KOBİ'lerin önemli bir bölümü, akaryakıt kaçakçılığı ve benzeri nedenlerle gümrüklerde artan tedbirler nedeniyle, Habur gibi sınır kapılarından Irak'a geçen ve geri dönen kamyonların ve TIR'ların yolculuk sürelerinin 30-35 güne çıktığını ve bu nedenle yeni ihracat siparişlerini ve teslimlerini kaçırmaya başladıklarını vurguluyorlar.
Ya da, firmaların mallarını göndermekte vagon bulamadıkları, boş vagonları diğer bölgelere aktarmanın zaman aldığını vurguluyorlar. Görünen o ki, her sabah yeni bir üretime, her sabah yeni bir taze mücadeleye başlayan reel sektör cephesinde, motivasyon kaybı var ve ekonomi yönetiminden, hükümetten heyecanlandırıcı ve hareketlendirici, 2013 için umut verici mesajlar bekleniyor. Aksi durumda, ekonomi yönetimi, piyasayı hareketlendirme kararı almış olsa da, bu motivasyonsuzlukla mayıs başında ancak canlanma görürüz.